Hjärtformad middag dagen till ära

Brist på sista minuten-idéer om Alla Hjärtans dagspresent? Varför inte bjuda kärleken på hjärtformad smörgåstårta med laxrosor och vacker dekor? För 20 år sedan skapade tidningens matskribent Margareta Lindberg ett härligt middagsförslag. Här kommer det i repris.

14 februari 2019 08:08

I många år kunde Eskilstuna-Kuriren ståta med egen matskribent. Från 1996 och fram till att tjänsten försvann i början av 2000-talet var det Margareta Lindberg som innehade den, och fyllde de populära matsidorna med godsaker varje vecka.

Inför Alla Hjärtans dag 1999 föreslog hon läsarna att bjuda familj och/eller vänner på en festlig och hjärtformad måltid i rosornas tecken. Vi tycker receptet är väl värt att bjuda på igen, och passade på att slå kreatören, i dag 75-årig västeråsare, en signal. Efter åren på EK fortsatte Margareta att skriva om mat, bland annat för nyhetsbyrån FLT, och fortfarande i dag är hon fortfarande mycket road av matlagning. Även om den stora keramikhobbyn upptar mesta av tiden numera.

– Visst kommer jag ihåg Valentintårtan, och även om jag inte bjudit på den som tradition sedan dess så har det hänt att jag bakat den någon gång ibland, när ambitionen råkat sammanfalla med känslan att vilja skapa nåt lite extra fint till Alla Hjärtans. Det här är ju inte någon speciell matdag för mig egentligen, men när som sagt andan faller på kan jag hitta på något lite speciellt också till Valentindagen. Det är ju alltid kul att servera lite fint.

Hon minns med glädje alla de läsarkontakter hon fick som EK:s matskribent.

– Jag har sparat allt och roar mig ibland med att bläddra bland alla kort och brev med synpunkter, förslag och recept jag fick. Jag riktade ett särskilt tack till läsarna när jag slutade på tidningen, men måste passa på att tacka alla vänliga människor ännu en gång.

Vad bjuder du maken på den 14 februari i år?

– Jag har haft mina funderingar men har inga konkreta planer klara än. Varför inte tårtan, nu när du påminde mig om den? skrattar Margareta Lindberg.

Här följer Margaretas text och recept från den 11 februari 1999:

"Den 14:e februari är det Alla Hjärtans dag, eller Valentins dag som den heter i många länder, en tradition som kommit på senare år för att, som det ser ut, stanna!

Den allra första Valentinhälsningen lär ha skickats iväg redan på 200-talet av Valentin, en romersk präst som led martyrdöden. I väntan på avrättning hölls han fängslad och förälskade sig i fångvaktarens dotter. När han fördes iväg till avrättningen smusslade han en kärleksförklaring till henne, undertecknad ”från din Valentin”. Han helgonförklarades och 14 februari blev S:t Valentins dag.

I många, många länder är man lite extra uppmärksam mot sina nära och kära just den 14, ofta med en bukett rosor. Varför inte samla vännerna eller familjen kring en lite extra festlig måltid på Alla hjärtans dag, i rosornas tecken? Bjud på en hjärtformad smörgåstårta garnerad med ett helt fång rosa laxrosor och gröna dillblad."

Valentintårta

6–8 portioner

Botten:

1/2 pkt jäst

2 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk socker

1/2 tsk salt

1/2 dl hackade oliver

5–6 dl vetemjöl

Fyllning:

3 hårdkokta ägg

250 g keso

1 dl fettfri majonnäs

2 msk chilisås

1 knippa dill

5 cm strimlad purjolök

salt

1/2 tsk svartpeppar

Garnering:

1 ask mager räkost, 225 g

5 skivor rökt lax

1 knippa dill

1/2 citron

gurka i skivor

oliver i skivor

1. Börja med botten. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i vattnet. Rör i olja, socker, oliver, salt och så mycket mjöl att degen blir blank och släpper degbunken. Låt den jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

2. Hårdkoka äggen och låt dem kallna. Hacka äggen och blanda med keso, fettfri majonnäs, chilisås, finhackad dill och finhackad purjolök. Krydda med salt och peppar. Ställ blandningen i kylen.

3. Tag upp degen och knåda igenom den. Platta ut den till en kaka och lägg den i en smord form, gärna i hjärtform. (Använder du rund form kan du skära ut ett hjärta ur den färdiga kakan.)

4. Nagga kakan med en gaffel och låt den jäsa cirka 20 minuter innan den gräddas på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

5. Dela botten i tre delar och fördela fyllningen över de två nedre.

Bred ut den noggrant mot kanterna. Tryck ihop bottnarna. Lägg plastfolie runt tårtan och låt den stå i kylen några timmar eller över natten att mogna.

6. Garnera tårtan genom att först breda räkosten över och runt om tårtan. Strimla laxen i cirka 2 cm breda bitar, cirka 8 cm långa. Rulla ihop dem till rosor och placera dem i hjärtform på tårtan. Garnera runt om med halverade gurkskivor, oliver i skivor och citronskivor. Tryck fast finhackad dill runt om. Stick små dilltoppar i rosorna. Servera tårtan kall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson