Hjälmarens vattenstånd det högsta på 19 år

Den stora mängden nederbörd under hösten och vintern har lett till ett ovanligt högt vattenstånd i Hjälmaren.

Vattennivån i Hjälmaren är just nu ovanligt hög.

Vattennivån i Hjälmaren är just nu ovanligt hög.

Foto: Johannes Tångeberg

Hjälmaren2020-01-03 18:03

Att hösten och vintern varit regnig torde knappast ha undgått någon. Den stora mängden nederbörd syns tydligt i många vattendrag och sjöar – inte minst i Sveriges fjärde största sjö Hjälmaren.

Inte på närmare 20 år har vattenståndet varit så högt som nu. Det visar statistik från SMHI.

Den höga vattennivån gör att fasta bryggor hamnar under vattnet, att byggnader nära sjön riskerar att skadas och att åkrar svämmas över. Det sistnämnda är framför allt ett problem i Örebroområdet, där åkermark ligger mycket lågt.

– Vädret har varit extremt och vi kan i princip inte prata om normalnivåer längre, säger Björn Larsson, ordförande i Hjälmarens vattenförbund, som har till uppgift att reglera Hjälmarens vattennivå i enlighet med den gällande vattendomen.

2018 var sommaren regnfattig och Hjälmarens vattenstånd därför lågt, något som fick efterverkningar in på 2019. Inte förrän i oktober låg vattenståndet på en normal nivå, enligt vattenförbundet.

Men sedan dess har sjön alltså fyllts på. Den milda vintern gör att nederbörden kommit som regn, vilket betyder att vattennivån stiger nu, i stället för i samband med vårfloden. I december var vattenståndet i Hjälmaren 22,21 meter, det högsta sedan 2001. Därefter har nivån sjunkit något.

– Om det inte kommer några större regn nu, så sjunker det undan. Vi tror att nivån har peakat, säger Björn Larsson.

22,21 meter är mycket över det normala en bra bit över den så kallade dämningsgränsen på 22, 10, den övre nivå som fastslås i vattendomen. Men under vissa förhållanden får nivån överskridas. Dessutom går det knappast att öka utströmningen ur sjön. Vattennivån regleras vid Hyndevadsdammen i Esklistunaån, som nu är öppen till max.

– Vi släpper ut så mycket det går, säger Björn Larsson.

Hyndevadsdammen kommer att vara helt öppen åtminstone januari ut, enligt ordföranden.

Några decimeter hit eller dit i vattennivå kanske inte låter som så mycket. Men Hjälmaren är en sjö med flacka stränder, vilket gör att förändringar i vattenståndet snabbt märks.

Det stora utflödet ur sjön genom Eskilstunaån får också det konsekvenser. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga flöden i ån.

– Så länge det milda vädret fortsätter är tillrinningen stor i Hjälmaren. Det som skulle behövas för att strypa vattenflödet är vintertemperaturer på tio minusgrader, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!