Nostalgi: Preventivmedel i automatbutik

Kuriren från 50, 25 och 10 år sedan:

Kuriren för 50 år sedan: 50 år: Annika Rönnehed, 20-årig Vallatös, arbetar som kontorsbiträde i Katrineholm. Med andra ord, populärt uttryckt, en pendlare. Cyklade till och från jobbet i somras. 
Vägen till polishuset, där Annika arbetet i två år, gick via realexamen och tvåårig handelsskola. Läser nu engelska en kväll i veckan och leder en maskinskrivningskurs vid Vuxenskolans avdelning i Valla.

Kuriren för 50 år sedan: 50 år: Annika Rönnehed, 20-årig Vallatös, arbetar som kontorsbiträde i Katrineholm. Med andra ord, populärt uttryckt, en pendlare. Cyklade till och från jobbet i somras. Vägen till polishuset, där Annika arbetet i två år, gick via realexamen och tvåårig handelsskola. Läser nu engelska en kväll i veckan och leder en maskinskrivningskurs vid Vuxenskolans avdelning i Valla.

Foto: Carina Ekdahl

Historievetenskap2019-09-28 07:03

Nostalgi:

50 ÅR: PREVENTIVMEDEL I AUTOMATBUTIK

Katrineholm kommer inom kort att få en automatbutik för försäljning av sjukvårdsartiklar. Det ger kunderna möjlighet att även under kvällstid inhandla nödvändighetsartiklar av olika slag. Automatiken kommer att inrymmas i AB H E Adamssons lokal vid Djulögatan 33. I första hand är det preventivmedel, förbandsartiklar, ob och andra sanitetsvaror som kommer att tillhandahållas.

50 ÅR: VISST KAN ROMER ANPASSA SIG

Oscar Wilhelmsson, 44, är zigenare. Han är lycklig nog att vara svensk medborgare och bosatt i ett land där vi, trots allt, är ganska hyggliga mot zigenare.

Men det är inte det som gör Oscar Wilhelmsson mest intressant. Han är ett levande bevis på att zigenare kan inordna sig i vårt samhälle och leva som vanliga svenskar. Sådana bevis är värdefulla i dag.

Oscar bor i en moderns trerummare på Prinsgatan i Katrineholm. På dagarna går han i zigenarskola i Eskilstuna. På kvällarna sköter han sitt skiftjobb som gjutare vid Pumpen.

Han är alltså en av oss. Nästa lördag understryker han ytterligare detta faktum. Då gifter han sig med Monica Larsson, 23, en äkta svensk blondin, som han känt 5-6 år och länge varit förlovad med.

25 ÅR: DAHLSTRÖM OCH OLOVSSON MEST STRUKNA

Socialdemokraterna i Katrineholm vann en jordskredsseger men alla s-väljare är inte belåtna med sina företrädare i kommunledningen. Minst populär är Vallmotorps förre stiftschef Göran dahlström. På 198 valsedlar är hans namn struket. 

Minns hur arbetarkommunen i Vingåker i valrörelsens slutskede tog SSU i upptuktelse. De unga sossarnas affischering mot kds fick de äldre sossarna att be om ursäkt. Mitt i skottlinjen hamnade Fredrik Olovsson. 33 s-väljare i Vingåker strök hans namn.

10 ÅR: OVÄNTAD ELEVÖKNING STORT PROBLEM

I flera år har skolan i Katrineholm förberett sig på den kommande elevminskningen. I stället har scenariot blivit ett helt annat. På två år har 400 flyktingbarn flyttat till Katrineholm.

Kuriren för 50 år sedan: Annons för skönhetsvård.
Kuriren för 50 år sedan: Annons för skönhetsvård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!