Det är ingen hägring närtraktorn kommer lastad

Man tror inte sina ögon! En traktor med ett väldigt timmerlass vaggar makligt fram på Tisnarens blå yta. Men det är ingen hägring. Det är Lars Pedersen och grabbarna som fraktar massaved och timmer över sjön.

Hävla2014-07-11 05:00

Ibland är sjötransport den enda möjligheten att få ut virket ur skogen. Som denna sommar – från Hävlaskogen till närmaste farbara väg.

Eftersom Lars Pedersens företag är det enda i landet som klarar den här typen av transporter så brukar årets "premiärdopp" ske tidigt. Så snart isen börjar släppa och vattendragen bli farbara drar verksamheten igång.

Jobbet kan vara tufft, men är också en stor naturupplevelse; Lars berättar om möten på nära håll med simmande älgar och rådjur. I just Tisnaren i sommar simmade en havsörn mot honom på bara tio meters avstånd. Den drog sig framåt med vingarna till land för att sedan lyfta. En så mäktig syn är det få förunnat att få uppleva.

Pedersen är en driftig smålänning, som bland annat var upphovsman till den första engreppsskördaren och som själv har konstruerat sin specialpråm. Pråmen var ett svar på frågan "hur i all världen gör vi?" när Södra skogsägarna skulle frakta hem timmer från en ö.

Tja, man får väl bygga en pråm, kastade Pedersen fram, och så började han skissa på en lämplig sådan, som han sedan byggde tillsammans med smeden hemma i Markaryd.

Företaget, med en handfull personer, håller fortfarande till i trakten av Markaryd. Under de 36 åren som gått sedan ursprungskonstruktionen har pråmen utvecklats efterhand som erfarenheterna vuxit, i och med de många olika uppdragen. Från Mälaren, Vänern och neråt i landet har de sjösatt sin pråm.

Enkelt uttryckt består pråmen av en platta på pontoner, med ramp och motor. Den är relativt lätt och de stora pontonerna går att fälla in när pråmen ska förflyttas på landsväg; man kör bara upp den på en trailer och transporterar på vanligt sätt.

Kravet för att kunna utnyttja pråmen är att det finns framkomlig väg med fast mark ner till vattnet där pråmen ska läggas i. Väl på plats tar det sedan en timme för det vana teamet att göra allt sjöklart.

Genom åren har andra försökt sig på samma koncept men inte lyckats klara ut alla de skilda tekniska problem som uppdragen kan föra med sig. Förutom att frakta virke över vatten kan det till exempel handla om husbyggen på öar eller kablar för fibernät som ska i sjön.

När man frågar Lars Pedersen vad som är besvärligast med arbetet så förstår man strax att det inte är så han ser på saken; nja, problem är bara en utmaning som måste lösas, och på det sättet utvecklas konstruktionen.

Det trevligaste med jobbet, då? Utsikten! Man kan inte ha finare utsikt, och det varje dag, säger Pedersen. Det är kanske sjömansgenerna i honom som talar. Hans farfar gick på sjön.

Till en början var pråmtransporterna ett säsongsarbete och en utfyllnad i det ordinarie arbetet, men snart blev det Pedersen-familjens huvudsyssla. Generationerna efter farfar sjömannen har visserligen ägnat sig åt skogen, men herrarna Pedersen av i dag har inte bara hållit till på sjöar runtom i landet, utan även transporterat timmer i havsvågor.

Vädret är oftast inget problem. Det heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om