I den gråvita träkåken mittemot Åbrogården huserar Hasse Gustafsson på bottenplan med sitt företag HG Motorservice AB. Verkstaden och butiken har byggts ut i tre omgångar, men mer utrymme står ändå på önskelistan.

– Jag skulle vilja kunna erbjuda vinterförvaring av åkgräsklippare, på samma vis som man kan lämna in sina däck. Det är många stockholmare som har sommarhus i trakten som skulle vilja det, förklarar Hasse Gustafsson.

Det är tidig morgon och marken täcks av ett fint lager pudersnö när dagens första kund, Lennart Olsson, tittar förbi. Han ska hämta sin åkgräsklippare som fått knivarna slipade.

Artikelbild

| Lennart Olsson från Vingåker tittar förbi för en pratstund och en kopp kaffe.

– Det är inget toppenväder att klippa idag, men det gäller att vara beredd. Snart har Hasse fullt upp, säger han när han kör upp på släpkärrans lastramp.

Ett kliv in i värmen leder in i butiken där Hasse Gustafsson saluför både nya och begagnade motordrivna trädgårds- och skogsredskap. En av de mer spektakulära motorsågarna i sortimentet har en 125 kubik stor motor och ett 42 tum långt sågsvärd.

– Den är för riktigt stora träd, men används mest av de som har sågverk. Den är lite för tung att dra runt med i skogen.

Vägg i vägg med butiken ligger verkstaden där reparationer och servicearbeten utförs. Efter en tur genom ett av lagren, som rymmer en urskog av röjsågar och motorsågar, kommer man till fikarummet där pelletspannan knastrar hemtrevligt.

Artikelbild

| Det är tidig morgon och marken täcks av ett fint lager pudersnö när dagens första kund, Lennart Olsson, tittar förbi. Han ska hämta sin åkgräsklippare som fått knivarna slipade.

– Det är grejor överallt, men jag har full koll på vart allt är, bedyrar Hasse.

Motorintresset har han haft sedan barnsben och förklarar att han tidigt började skruva på allt som gick att skruva på.

Artikelbild

| I nära 40 år har Hasse Gustafsson servat allt från motorsågar till gräsklippare i sin verkstad.

– Man är ju bonngrabb, skrattar han.

1976 började han i verkstaden som då hette Nickys järn. 1984 tog han över och sedan dess heter företaget HG Motorservice AB.

Artikelbild

| Våren är startskottet för gräsklipparsäsongen på HG Motorservice AB.

– Jag har aldrig ångrat mitt val. Det är en frihet att inte ha någon chef, utan kunna göra som man vill. Ensamt blir det aldrig, jag har ju kunderna som kommer in och ingen dag är den andra lik.

Kundkretsen består av allt från villaägare, fritidsboende och hobbysågare till de som arbetar professionellt inom skogsnäringen.

– Många har bytt till luftvärmepump eller bergvärme, men fortfarande hugger många sin egen ved. Förr var det bönderna som jobbade i skogen om vintern, men nu har fritidshuggarna tagit över mer och mer och motorsågssäsongen är längre.

Vintern är lågsäsong, men när vårsolen tittar fram ökar arbetsbördan snabbt. Då trillar många servicejobb in när folk lämnar in gräsklippare som har stått trasiga sedan i höstas.

De senaste åren har Hasse Gustafsson insett vikten av att förenkla tunga jobb. För fyra år sedan utrustade han verkstaden med ett lyftbord, vilket underlättar arbetet med att serva åkgräsklippare avsevärt.

– Innan dess fick jag ligga och krypa under maskinerna. Det blir slentrian, men nu frågar jag mig varför jag inte gjorde det tidigare, konstaterar han.

Även HG Motorservice känner av den ökande konkurrensen från näthandeln och som egenföretagare är det svårt att pressa priserna.

– Förr var det en prislista som gällde från de stora leverantörerna, men nu får stora återförsäljare mer rabatt. Det är svårt att hänga med när man har ett litet företag.

Hasse Gustafsson slår ett slag för att man som konsument ska satsa på kvalitet.

– Köper man en grästrimmer på nån stor lågpriskedja går den kanske inte att laga om den går sönder. Det är svårt att få tag på reservdelar och då är det bara att köpa nytt.