I går togs flera viktiga beslut i Vingåkers kommunfullmäktige. Förutom att man valde Jörgen Larsson (S) till ny ordförande till kommunstyrelsen och beslutade att kommunen säljer sina fastigheter till de kommunala bolagen Vingåkershem och Vingåkers kommunfastigheter för att få en gemensam, mer effektiv fastighetsförvaltning, antogs budgeten för 2013.
Dessa ärenden redovisas mer i detalj på nyhetsplats i Katrineholms-Kuriren. På kkuriren.se finns också reportern Johannes Tångebergs onlinebevakning av sammanträdet minut för minut.
De senaste åren har man lätt kunnat få för sig att Vingåkerspolitiken präglas av konflikter och oenighet. Förvisso har det varit turbulent i frågor som rört skolan i allmänhet och landsbygdskolor och dess byggnader i synnerhet. S-gruppen har haft stora inre slitningar, som resulterade i att förra kommunalrådet Camilla Anglemark avsagt sig sina politiska uppdrag. Men den som följer ett kommunfullmäktigesammanträde i Vingåker inser snart att politikerna i församlingen är rörande överens om det mesta.
En anda av samarbete och konsensus präglade debatten om 2013 års budget och planen för de två nästkommande åren. Om man nu kan tala om debatt över huvudtaget. En efter en paraderade företrädarna för de olika partierna i talarstolen för att yrka sitt bifall till kommunstyrelsens förslag.
Endast på två punkter hade delar av oppositionen invändningar mot den föreslagna budgeten. V, MP, FP, VTL och SD ställde sig bakom yrkanden från Åke Tholin (V) om att inte höja entréavgiften till Vingåkers badhus utan i- stället ta betalt av barn som besöker konstutställningar på slottet, och att lägga 650- 000 kronor av kommunstyrelsens medel till förfogande på barn- och utbildningsförvaltningens verksamhet i- stället.
Budgetutrymmet i Vingåkers kommun är redan i- dag mycket tajt. Att prognoserna, som berättar om ett minskat befolkningsunderlag, minskade skatteintäkter och ökade kostnader för bland annat äldreomsorg, gör att utsikterna att klara den kommunala ekonomin utan dramatiska skattehöjningar och/eller kraftiga besparingar är närmast omöjligt.
Den rådande meningen i fullmäktige tycks vara att dessa svåra utmaningar bara kan mötas med långsiktighet och samarbete över partigränserna.
I ljuset av att inget parti eller konstellation har egen majoritet i Vingåkers fullmäktige är naturligtvis samförstånd en förutsättning för att beslut ska kunna fattas och kommunen styras. Samtidigt måste man fråga sig om det finns någon opposition att tala om i Vingåker. Att döma av gårdagens sammanträde har den nästan drunknat i en välvillig idé om att konsensus ska råda.
Här finns en risk att frågor inte stöts och blöts tillräckligt, och att idéer och uppslag går förlorade när åsikter inte bryts mot varandra. Det vore inte bra för Vingåkers framtid.