Tanken är att ge eleverna möjlighet att göra aktiva val för miljön. Varje dag kan de välja att äta mat från vad skolan kallar för sin #paybackgeneration-meny, mat som ska vara hållbar ur ett miljö- och klimatperspektiv.
– Vi vill göra det möjligt för eleverna att göra ett positivt, medvetet val, säger kökschefen Sara Svensson.
Ett sätt att minska matens klimatpåverkan är att äta mindre kött och mer vegetariskt. På Slottsskolan har man valt att följa Världsnaturfonden WWF:s rekommendation om att en portion inte ska ge mer utsläpp än 0,5 kilo koldioxidekvivalenter när man serverar klimatsmart mat. Men payback generation-konceptet handlar om mer än att laga vegetariskt, och även andra miljöaspekter än klimat spelar roll. Exempelvis lagas mat på rester. När nötkött – som har hög klimatpåverkan – serveras, kommer det från närliggande gårdar.
– Nötköttet kan vi också lyfta fram, eftersom det är naturbeteskött som är bra för det öppna landskapet, säger Susanne Larsson, enhetschef för mat och måltider i Vingåkers kommun.
Utöver att servera mat som är miljömässigt hållbar, skänks också pengar till plantering av regnskog i Borneo. Pengarna – 50 öre per payback-portion – skänks frivilligt av så kallade trädfaddrar.
– Vi vill klimatkompensera. Målet är att på sikt bli en klimatneutral restaurang, säger Susanne Larsson.
Bland eleverna kan andelen som äter av payback-menyn kan variera stort. Vissa dagar väljer endast omkring 10 procent från hållbarhetsmenyn, andra gånger kan hälften göra det.
– Eleverna brukar fråga "vad är det för payback i dag", de vill välja den maten. Men ibland kan det vara så att deras favoriträtt serveras och att den inte är payback, säger Susanne Larsson.
Vid sidan av att minska skolrestaurangens miljöpåverkan finns det också ett pedagogiskt syfte med satsning på mer hållbar mat.
– Vi vill få bort klimatångesten, känslan av att det är hopplöst, säger Susanne Larsson.