Han hade fyllt 80 när det hände. Han satt med pennan i hallen i bowlinghallen i Oxelösund när hjärtat stannade. Han vet att han satt och skrev. Sen blev det tomt.

Ferenc vet inte hur länge hjärtat stod still. Men han har fått berättat att hallchefen blåste luft i hans lungor och någon annan hämtade hjärtstartaren från badhuset strax intill.

– Kompisen har berättat att jag sa: Aj fan, och sen ramlade jag bara ihop. Men jag minns inget förrän jag låg på lasarettet.

Artikelbild

Ferenc Papp.

Vad händer efter döden? Den eviga och allra största obesvarade frågan gav inget svar. Men åtta belgiska forskare vid universitetet i Liège har presenterat en rapport som visar att den vanligaste förnimmelsen under en nära-döden-upplevelse är en känsla av frid och lugn. Andra vanliga berättelser är upplevelse av skarpt ljus och möten med personer eller varelser.

Tretton år efter sin högst tillfälliga död säger Ferenc att de snabba insatserna blev hans räddning.

– Jag sitter ju här nu. Det var stort att de klarade det.

Han låg på sjukhuset i tio dagar men behövde inte opereras.

– När jag var färdigbehandlad sa läkaren att bowlingen har hjälpt mig – jag hade en bra grundkondition.

Konditionen är fortfarande på topp. Ferenc har bowlat i 63 år och har tagit hem åtskilliga mästerskapstitlar. Även om en skada i en axel sätter tillfälligt stopp för bowlandet räknar han med att snart vara på banan igen. Ibland tänker han på den där novemberdagen år 2005. Då när livet tog paus en kort minut.

– Men det var bara halvtid, säger Ferenc.

Fotnot: För tydlighetens skull – enligt svensk lag är en person död när hjärnan oåterkalleligt upphört att fungera. Med den definitionen var alltså Ferenc aldrig död. Och i dag är han en högst levande person.