Ökade kostnader ställer bönder inför nya utmaningar

Många lantbrukare pressas av kraftigt ökade priser på insatsvaror vilket bland annat leder till att de får sämre likviditet och lönsamhet. Vid ett seminarium arrangerat av Agro Sörmland diskuterades olika lösningar.

Klas Olsson, kontorschef på Ludvig & Co i Katrineholm, menar att det är viktigt för lantbrukarna att hålla koll på sin likviditet.

Klas Olsson, kontorschef på Ludvig & Co i Katrineholm, menar att det är viktigt för lantbrukarna att hålla koll på sin likviditet.

Foto: Joachim Sorbe

Hälleforsnäs/Sörmland2022-04-16 12:03

– Vi kommer att se en omdaning. Vi behöver tänka mer långsiktigt för att inte vara så beroende av import av insatsvaror, men det är inget som man gör i en handvändning, säger Johan Varenius, verksamhetsledare vid Agro Sörmland. 

Agro Sörmland arrangerade den 24 mars ett seminarium på temat lantbrukets kostnader. Det var fullsatt i konferenslokalen vid Bruksrestaurangen i Hälleforsnäs där seminariet ägde rum. De flesta av de cirka 50 deltagarna var lantbrukare, men på plats fanns även representanter för bland annat banker, husdjursföreningen VÄXA och redovisnings- och rådgivningskonsulten Ludvig & Co. 

Agro Sörmland verkar för att stärka de gröna näringarna i Sörmland. Verksamheten finansieras av bland annat Region Sörmland, Sörmlands Sparbank, Länsförsäkringar Södermanland, Handelsbanken, SEB och Landshypotek. 

– Under det senaste året har priset ökat kraftigt på i princip alla viktiga insatsvaror i lantbruket. Växtnäringsmedel som historiskt har kostat cirka 3 kronor kilot har gått upp till över 10 kronor kilot. Dieseln har gått upp från 11 kronor litern till cirka 20 kronor. Priset på vissa djurfoder har fördubblats. För lantbrukare är det här ett hårt slag mot verksamheten, säger Johan Varenius.

undefined
Johan Varenius är verksamhetsledare vid Agro Sörmland.

Spannmålspriset har också gått upp vilket underlättar för rena spannmålsodlare, men gör det svårare för djurproducenter. Djurproducenterna behöver spannmål som foder. Eftersom priset på vissa djur inte har ökat lika snabbt som spannmålspriset kan de inte kompensera sig för de ökade kostnaderna när de säljer sina djur. 

– Då blir det lantbruksföretagen som får stå för den här mellanlikviden och bära kostnaderna. Det är inte förrän man riktigt är i väggen som priserna går upp. Det blir en fördröjning och det är väldigt ansträngande för lantbruksföretagen, säger Johan Varenius. 

Klas Olsson, kontorschef på Ludvig & Co i Katrineholm, menar att det är viktigt för lantbrukarna att hålla koll på sin likviditet så att de har pengar att betala sina räkningar med. 

– Det sker stora förändringar i våra kostnadsmassor och intäkterna hänger inte riktigt med. 

Den störta orsaken till att energipriserna har gått upp är enligt Johan Varenius politiska beslut. 

– Vi har idag en dyrare energiproduktion och kopplat till klimatomställningen har man höjt skatter på drivmedel.

Rådgivaren Anneli Olausson från Ludvig & Co tipsar lantbrukare om att de kan kostnadsreducera sin produktion mycket genom att söka olika stöd.

– Jag tror att alla som är här egentligen hade önskat att vi hade mer marknadsinslag, att konsumenten hade betalat vad det faktiskt kostar att driva fram lantbruksprodukter. Men det är tyvärr inte riktigt den verkligen vi står inför. 

Många lantbrukare menar att fler behöver vara med och bära kostnaderna. De anser att handeln tar hand om en alltför stor del av det som konsumenterna betalar för maten. Lantbrukarna behöver få en större andel av kakan för att kunna hålla den svenska produktionen vid liv.

För spannmålsbönderna ser det ljusare ut än för djurproducenterna. Om de får en normal skörd i år kan de klara sig ganska bra. Marginalerna har dock minskat vilket gör att riskerna blivit större. Om det blir en dålig skörd i år får även många spannmålsodlare problem.

Kriget i Ukraina har fått prisökningarna att accelerera. Johan Varenius menar att det finns en risk för att prisuppgångarna kommer att fortsätta även om han hoppas att de ska falla tillbaka. 

En av talarna på seminariet var Henrik Carlsson som driver Stenta gård och även är ansvarig för spannmålsproduktion och arrenden på Ericsberg. Han berättade att Ericsberg har bra likviditet och att företaget inte ägnar sig åt någon spekulation när det gäller spannmålsförsäljningen. Genom att sprida ut försäljningen av skörden i några olika omgångar under året får företaget ta del av både uppgångar och nedgångar.

– Vi vill sprida riskerna, säger han.  

Förra året byggdes två nya silos på Ericsberg. Syftet är enligt Henrik Carlsson att kunna spara skörden för att kunna sälja när priset är som bäst.  

– Målet är att vi alltid ska kunna lagra in 100 procent av skörden, säger han. 

– Oavsett de här extrema prisuppgångarna är det en bra investering att lagra spannmål, i alla fall 9 år av 10. 

undefined
Henrik Carlsson driver Stenta gård och är även ansvarig för spannmålsproduktion och arrenden på Ericsberg.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att samarbeta med andra företag om inköp för att få en större mängdrabatt. Henrik Carlsson menade att möjligheten att prissäkra skörden är ett bra verktyg för att minimera risken. 

– Vi kan inte bestämma storleken på skörden, men vi kan prissäkra skörden så vi har ju ett verktyg i lådan för att minimera risken i alla fall. 

Ericsberg har enligt Henrik Carlsson även ganska låga maskinkostnader. 

– Vi äger ganska lite maskiner. Vi äger tre traktorer, säger han.

– Vi lejer in mycket tjänster från grannar, maskinstationer, de som har bra grejer, specialgrejer. 

Henrik Carlsson tror att rena spannmålsgårdar som spelar sina kort rätt och får en normal skörd inte kommer att klara sig sämre i år än förra året. 

undefined
De flesta av de cirka 50 deltagarna vid seminariet var lantbrukare.

Filip Eriksson, kundansvarig på Landshypotek i Nyköping, menar att lantbruket står inför en utmanande framtid. 

– Situationen i Ukraina, inflationstrycket som vi ser just nu är utmanande både för er och för oss inom bank. Räntekostnaderna har stuckit iväg drastisk och ja, det har helt enkelt omkullkastat vår tillvaro. 

– Men jag tror att vi kan vara ganska lugna för vi ska inte glömma bort att vi har upplevt ganska många kriser på kort tid. Torrsommaren 2018, granbarkborren som gör sig påmind vart man än åker i länet och branscher som har pressats från tid till annan så jag tror att vi kommer att hitta på en lösning på det här och att vi får jobba tillsammans. 

Johan Varenius från Agro Sörmland informerade om det som är känt om regeringens stödpaket till lantbruksföretag. Stödet omfattar en miljard kronor till lantbrukare och växthusföretag. 300 miljoner kronor riktas till gris- fjäderfä- och växthusföretagen som drabbats särskilt hårt av kostnadsökningarna. 700 miljoner kronor avser höjd skattenedsättning på diesel med två kronor litern. Cirka 26 000 företag inom jord-, skogs- och vattenbruksverksamhet omfattas av nedsättningen. 

– Man säger att det kommer att vara som med torkstödet -18, att det ska vara enkelt och snabb handläggning, säger Johan Varenius. 

Stödpaket till bönder

En miljard kronor till lantbrukare och växthusföretag. 

Gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretagen har drabbats särskilt hårt av kostnadsökningar. 300 miljoner kronor i vårändringsbudgeten är riktat till dessa sektorer. 

700 miljoner kronor avser höjd skattenedsättning med två kronor litern på diesel. Nedsättningen omfattar jord-, skogs-, och vattenbruksverksamhet. Cirka 26 000 företag beräknas omfattas av nedsättningen.

Stödet gäller under perioden juli 2022 - juni 2023. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!