En av dem stod att finna i Hälleforsnäs, inte långt från ostfrossarnas favorit Jürss mejeri och Raba sweets storsäljande Mellanösternbakverk.
Där, i en av Brukets lokaler, premiäröppnade Högtorps gård på söndagen sin nya butik. Lena Engelmark Embertsén kom från två dagars utställning på Årets kock till en veritabel anstormning av Aptitrundan-kunder.
– Oj, nyfikenheten är stor, konstaterade hon medan medarbetaren Ena-May Handberg hade fullt sjå med att slå in alla köp.
Nyfikenheten hade sin uppenbara förklaring. Högtorps gårds prisbelönta produkter sticker ut, även inom matklustrets närproducerade flora av kött, bröd, grönsaker och ägg. Lena Engelmark Embertsén, med en bakgrund som kemiingenjör, kokar sylt på granbarr och saft på älgört, gör sirap på maskros och mycket mer. Råvarorna plockas på gårdens ekologiskt certifierade mark och förädlas med forskningskunskap och kärleksfull innovation.
– Om folk inte har smakat de här produkterna tycker de nog att de verkar konstiga. Tyvärr har vi tappat bort våra svenska smaker. Jag vill att de ska upptäckas på nytt.
Och det var det många som gjorde. Rönnbärskaprisen och granskottssirapen gick åt som smör i solsken och många ville prova de sötsura prunellerna.
– Mycket trevligt! njöt Arne och Christina Lood från Torshälla.
Högtorps gård, som nu även flyttat sin tillverkning till Bruket, har deltagit i Aptitrundan förut. Det har däremot inte Monas deli, en av årets tio nya ”stjärnor”. Mona Hultström producerar sedan mer ett decennium lufttorkade skinkor av kött från maken Lars grisfarm Fors säteri i Flodafors.
– Det är en fantastisk sak att kunna åka runt och stödja lokala producenter på det här sättet! utbrast en ”skinkkyrkans” besökare.
Mona Hultström berättade företagets historia från ax till lyxkrogs-levererande limpa, om den 18-månader långa tillverkningsprocessen och de fina priser skinkorna har fått. Därtill fick hon och maken Lars ”leka affär”, som hon skrattade medan läckerbitarna skivades upp och swishtjänsten gick varm.
– Lite av ett chocktillstånd, beskrev hon känslan av att delta i Aptitrundan för första gången.
Det publika intresset för sörmländska mat är nämligen fortsatt stort. I fjol lockade arrangemanget drygt 35 000 besökare. I år var det utökat med en dag och Sörmlands matkluster hoppades på publikrekord.