TV: Hundratals veteraner på språng i skogen

Att intresset för orintering står sig starkt med åren visade sig med allra största tydlighet i Hälleforsnäs på torsdagen.

Göran Wiig från Halstahammar går i mål.

Göran Wiig från Halstahammar går i mål.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Hälleforsnäs2019-11-01 07:05

Det var trångt sporthallen i Hälleforsnäs när rutinerade orienterare från hela Sörmland och närliggande län samlades på torsdagsmorgonen för anmäla sig inför ännu en tävling. Över 200 deltagare gav sig ut i strålande sol i skogen i närheten av Simmelsjön mellan klockan halv tio och elva på förmiddagen.

– Det finns fem banor, den längsta är 4,3 kilometer lång och den kortaste är 1,7 kilometer. Den lättaste ska vara väldigt enkel att ta sig fram på, en del som är med går med stavar, säger Ingemar Gustafsson, OK Tjärnen, som är såväl banläggare som tävlingsledare.

Från Trosa hade paret Birgitta och Bendy Wallin tagit sig och var tidigt påväg till starten.

– Vi tävlar minst en gång i veckan, i tisdags var vi i Nyköping och nu är vi här, säger Birgitta Wallin.

Hon har orienterat i stort sett i hela livet medan maken började vid 30-årsålder.

– Det är friskvården och den social biten som är viktigast. Alla i samma klass springer ungefär lika fort, det är en avkoppling, säger Bendy Wallin.

Mellan mars och december arrangeras det veterantävlingar i orientering två gånger i veckan i Sörmland och Västmanland, tisdagar och torsdagar. De båda länen ansvarar för varannan tävling och när den hålls i Flens kommun är det alltid Hälleforsnäsklubben OK Tjärnen och Flensklubben OK Nalle som tillsammans arrangerar.

– Just nu är vi 516 medlemmar i Sörmlands OL Veteraner. Det börjar nästan slå i taket, det är tångt om plats på parkeringsplatsen. När vi började för 30 år sedan var vi 50 stycken, säger Carl-Robert Moqvist som är ordföranden i  Sörmlands OL Veteraner.

Hela tolv mil hade 76-årige Sören Johansson tagit sig, från Salatrakten. Han hade taktiken klar för sig.

– Det gäller att gå rätt i skogen och göra få misstag. Man måste vara extra försiktig till första kontrollen, den vill man inte missa, säger Sören Johansson.

Förutom motion och social samvaro var det en specifik sak som lockade honom till Hälleforsnäs.

– Det är äggmackan och kaffet, konstaterar Sören Johansson.

Inne sporthallen stod borden uppradade och under ett par kökshandukar dolde sig hundratals smörgåsar med ägg och ost. Totalt 400 stycken hade ett antal frivilliga damer ordnat fram.

– Jag började 1998 med att steka ägg och baka mackor, sedan dess har jag hållit på. Det är så tacksamt och roligt, säger Elsmarie Lundkvist som är engagerad inom OK Nalle.

 Birgitta och Bendy Wallin från Trosa.
Birgitta och Bendy Wallin från Trosa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!