Storsatsning på barn och natur i Hälleforsnäs

Postkodsiftelsen stöttar Hälleforsnäs bygderåd. Nu ska en tiomånaderssatsning få fler barn och unga att upptäcka vad naturen har att ge.

 Helena Ericson, medlem i Hälleforsnäs bygderåd och en av de drivande bakom projektet Wild heart Hälleforsnäs.

Helena Ericson, medlem i Hälleforsnäs bygderåd och en av de drivande bakom projektet Wild heart Hälleforsnäs.

Foto: Privat.

Hälleforsnäs2019-10-08 12:46

Wild heart Hälleforsnäs, så heter projektet som Hälleforsnäs bygderåd står bakom och som under tio månader ska inspirera barn att vistas mer i naturen. Projektet blir verklighet tack vare ett bidrag på 138 000 kronor från Postkodstiftelsen som varje år stöttar ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser.

– Vi vill att alla barn som går i för- grundskolan ska ta sig ut i skogen. Som att till exempel att bygga djur av kottar. Det gjorde jag som barn men det gör inte barn i dag. För många kan det till och med vara läskigt att bara ta sig ut i naturrummet, säger Helena Ericson, medlem i bygderådet.

Projektet, som drivs i samarbete med skolan och lokala föreningar, inleds i slutet på oktober då alla elever får inspirationsboxar. I boxarna finns det aktivitetskort med tips på konkreta naturaktiviteter. Varje elevs målsman får då bestämma om man vill anta utmaningen tillsammans med sina barn, gör man det ska man genomföra aktiviteter under totalt 26 timmar på tio månader. Det är ena halvan av projektet.

– Sedan arrangeras det tio aktiviteter som tillsammans utgör 26 timmar. Det är aktiviteter med olika naturteman, säger Helena Ericson.

Projektet avslutas med att alla deltagande barn ska bygga en rymdraket på valfritt sätt. Hela satsningen handlar om att öka medvetandet.

– Vi vill väcka frågor, få fram den inneboende kraften och få barnen att lära sig hur vårt avtryck i naturen ser ut, säger Helena Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!