Ödesmättad popmusikal i Kolhuset

En förslavad prinsessa och en stilig militär. Förbjuden kärlek, lojalitetskonflikter, egyptiska faraoner - och så en massa musik. På fredag är det premiär för "Aida" på Kolhusteatern i Hälleforsnäs.

Hälleforsnäs2016-07-20 10:11

I veckan pågår repetitionerna för fullt i den gamla kolladan och i år är det Elton Johns musikal - Broadwaypremiär år 2000 - som står på repertoaren.

Bakom pjäsvalet finns föreställningens regissör Jesper Bengtsson som såg "Aida" i New York när det begav sig.

– Jag tyckte den skulle passa här i Kolhusets mycket speciella spellokal.

Musikalen "Aida" huttlar inte med att den inspirerats av Guiseppe Verdis opera med samma namn från 1868. Med musik av Elton John blir det förstås ändå helt andra bullar - pop, rock och en gnutta reggae.

Men precis som i originalet är Aida en prinsessa som förslavas i konflikten mellan två stormakter. Hennes hemland Nubia ligger i fejd med Egypten och hon har all anledning att frukta för sitt liv om hennes identitet som prinsessa avslöjas.

Spänningen tätnar ytterligare ett snäpp när Aida och den egyptiske kaptenen Ramades blir hals över huvud förälskade. Vad ska de välja - plikterna eller kärleken?

Drygt 30 personer har satt av sommaren för att jobba fram "Aida". I scenensemblen ingår 17 skådespelare och dansare, i orkesteravbalkningen sitter fem musiker under ledning av kapellmästaren Dan Göransson och därutöver tillkommer ett tiotal i produktionsteamet.

Titelrollen som Aida spelas av Felicia Olsson från Eskilstuna som medverkade Melodifestivalen 2013 men som aldrig tidigare stått på en teaterscen.

– Det är min debut på teaterfronten och först kändes det väldigt främmande, men nu blir jag mer och mer hemma i rollen, säger Felicia som till vardags pluggar till lärare.

Kan du känna igen dig i Aida?

– Absolut, svåra val ställs vi alla inför.

Kapten Ramades spelas av Ragnar Hägg som återkommit till Kolhusteatern efter några års uppehåll för bland annat studier.

För koreografin svarar Carin Juborg från Köping som nyss gått ut Kulturamas musikalutbildning i Stockholm och i höst fortsätter till Balettakademin i Göteborg.

Hur görs koreografi?

– Man börjar med att lyssna väldigt mycket på musiken och funderar över vad den betyder för berättandet och hur dansen i sin tur kan förstärka storyn. Sedan har jag stått hemma framför spegeln och testat och dessutom jobbat direkt med dansarna i stunden. Jag tänker ofta på hur varierat vårt kroppsspråk är och hur mycket vi berättar med våra rörelser. Det är så mycket man kan utläsa av en människas kroppsspråk.

Översatt till svenska har Kolhusveteranen och Eskilstunatjejen Josephine Thunell, också hon nyexad från Kulturama , gjort i samarbete med Ella Bengtsson Kullgren.

"Ludvig, du kan väl hota slavarna lite mera", hörs regissören mana. Skymd bakom en bjälke anas kapellmästaren och hans gitarr. Från ladans innertak, högt däruppe, hörs duvkutter. Om två dagar brakar ödesdramat loss!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om