Misstänkt blottare är inte psykiskt sjuk

Den man som suttit häktad sedan början av augusti, misstänkt för åtskilliga fall av blottning, är släppt på fri fot.

Nyköpings tingsrätt fattade beslut om att släppa mannen på fri fot.

Nyköpings tingsrätt fattade beslut om att släppa mannen på fri fot.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hälleforsnäs2019-11-27 15:51

Beslutet om att försätta mannen på fri fot meddelades i Nyköpings tingsrätt på tisdagen, under sista dagen av rättegången mot mannen. 

Vice chefsåklagare Ola Björstrand, som håller i utredningen om mannen och de misstänkta brotten, konstaterar att tingsrätten bland annat ska pröva om det finns risk för fortsatt brottslighet. 

– I den prövningen beaktas bland annat hur länge man varit frihetsberövad. Man får inte hamna i situationen att man är häktad längre tid än vad straffet skulle bli, säger han.  

Mannen, som tidigare var bosatt i Hälleforsnäs men nu är skriven på annan ort, har stått anklagad för omkring 25 fall av blottning, från augusti 2018 fram till augusti i år. Han misstänks ha blottat sig för en lång rad flickor och kvinnor, från 11-årsåldern upp till 80-årsåldern, ombord på tåg, utomhus i Hälleforsnäs, och genom fönstret i sin lägenhet. I flera fall misstänks mannen dessutom ha onanerat inför sina offer. Han misstänks också ha filmat kvinnor i provrum i två olika klädaffärer i Eskilstuna i juli i år. De gärningarna har mannen erkänt. Han ska också ha stått i trädgårdar och ha tittat in på familjer i Hälleforsnäs. 

I början av oktober fattade tingsrätten beslut om att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet av den kom i förra veckan från Rättsmedicinalverket. Där slås det fast, att mannen inte har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av någon allvarlig psykisk störning. Bland slutsatserna står att läsa "att det därmed ej finns medicinska förutsättningar att överlämna mannen till rättspsykiatrisk vård". 

Det betyder att mannen, om han döms, sannolikt kommer att dömas till ett kortare fängelsestraff, alternativt någon form av skyddstillsyn. 

Ola Björstrand bedömer inte att det skulle ge resultat att överklaga tisdagens beslut om att släppa honom på fri fot. 

– Jag delar inte tingsrättens bedömning. Men enbart det förhållandet gör inte att jag överklagar. Jag överklagar bara om jag bedömer att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten. Åklagare måste utgå från hur vi tror att domstolen kommer att bedöma. 

Ola Björstrand kan inte gå in på vad som sagts under rättegången. 

– Det var stängda dörrar. Jag är förhindrad att nämna i detalj vad som sades, men jag utgår från att kommande dom kommer att beröra några av omständigheterna. Jag hänvisar till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!