Inspiration till sina färgstarka och inbjudande målningar har hon hämtat från bilder i trädgårdstidningar, svensk allmoge men även japansk och persisk konst.
— Jag är intresserad av trädgården som en idé eller kanske som en bild för en process, säger Mia Malmlöf som i dag inviger sin utställning på Konstgalleriet i Hälleforsnäs. Hon fortsätter: Det är frösättningen, växandet och sedan förmultningen som känns inspirerande, och det betydelsefulla vattnet förstås. Det blir som en spegling av hela det mänskliga livet.
Mia Malmlöf målar sina större målningar på akrylglas. Då täcker hon först baksidan med en specialfärg för att sedan arbeta på framsidan med oljefärg. Tekniken ger ett särskilt djup, och akrylglaset ett visst subtilt ljusinsläpp från sidorna, när bilderna hänger på väggen. Och absolut, det blir nästan som en textil eller en väv som får ett levande uttryck när luften bakom bilden ger sig tillkänna.
Den stora målningen "Trädgårdsbild" är gjord som ett slags collage där förlagan har varit tidningsurklipp från diverse trädgårdsmagasin. Mia Malmlöf har fogat samman delarna till en frodig tät målning i Henri Rousseuas anda. Den mörka dammen i förgrunden blir en spegel, men återger inte exakt det som växer ovanför, utan jag får en känsla av att det skymtar ytterligare en värld i vattnet. Som betraktare vill jag gå in i verket, njuta en stund av dofterna från jorden och blommorna, bli omsluten av bildens dragningskraft och dess färger.
I andra målningar har växtligheten blivit till ett nästan abstrakt mönster, som i bilden "Växt-verk". Den är delad på mitten och hopfogad av två spegelvärldar som först förefaller lika men ändå inte. I mittpartiet bildas ytterligare nya former som ger ett nästan kalejdoskopiskt uttryck.
Sedan Mia Malmlöf gick ut Konsthögskolan i Stockholm 1984 har hon hunnit skapa sig en gedigen meritlista där både offentliga utsmyckningar runt om i landet och utställningar både i Sverige och internationellt finns med. Just nu är hon även aktuell med en utställning på Galleri Jan Wallmark i Stockholm.