På onsdag inleds rättegången i Nyköpings tingsrätt mot den så kallade Hälleforsnäsblottaren. Tingsrättsförhandlingarna beräknas ta fyra dagar under de kommande två veckorna i anspråk och åklagaren har kallat ett 30-tal personer, de allra flesta målsägare. De målsägare som är under 18 år kommer att vittna via inspelade förhör, övriga målsägare är kallade att närvara i rätten. Det handlar om åtminstone 25 målsägare, och brotten mannen misstänks för är sexuellt ofredande, ofredande, kränkande fotografering, samt ett fall av hemfridsbrott.
Den allvarligaste händelsen anser vice chefsåklagare Ola Björstrand, är när mannen misstänks ha blottat sig för tre flickor, 14, 12 och 11 år gamla.
– Min spontana bedömning är att det är det allvarligaste, utifrån den faktor som spelar störst roll, åldern på de drabbade. En del av allvarlighetsbedömningen är också hur den drabbade reagerat och det vet vi inte förrän vi hört deras berättelser i rätten, säger han.
I förhör den 1 april i år erkände den misstänkte 25-årige mannen att han blottat sig, och förklarade att han plötsligt känner stort sug efter att blotta sig. Vid senare förhör har han dock tagit tillbaka erkännandena och har sagt att poliserna pressade honom. Han har erkänt att han filmat kvinnor i provrum i Eskilstuna och har dels förklarat det med att han var attraherad av vissa av dem, dels med att han skulle handla kläder till sin flickvän och ville se hur kläderna tog sig ut på kvinnor, som påminde om flickvännen i längd och storlek.
En polis drogs på sin fritid av en slump in i utredningen.
"Jag sitter i sista vagnen på tåget från Stockholm till Katrineholm. Några säten bakom mig sitter det en ung flicka. Efter en stund kommer hon fram till mig alldeles chockad och ber om hjälp, eftersom det sitter en man och onanerar mot henne", berättar polisen i förhör.
Den lediga polisen gick med flickan till platsen där hon suttit, för att samla ihop hennes saker och letade sedan reda på mannen, som då gått till en annan vagn. När mannen hittades i första vagnen legitimerade sig polisen och begärde att mannen skulle identifiera sig.
Händelsen, som inträffade i januari i år, kallar Björstrand för slumpmässig, men tursam för utredningen.
– Vid det tillfället var det för målsägande en okänd person på tåget. Hon vände sig till en medpassagerare, som slumpmässigt men turmässigt var polis, som förstås vet hur man ska agera. Den här polisen kontrollerar mannen, som målsägande pekade ut.
Utan identifieringen hade det troligen, säger Ola Björstrand, bara blivit så att målsägande berättat om en person som man inte kunde veta vem det var och utredningen hade lagts ned.
– Personer är ganska lika. Det går inte att leta efter någon utifrån ett allmänt signalement.