På Gjuterimuseet i Hälleforsnäs finns historiska föremål från brukets aktiva år samlade. Bruket grundades på 1650-talet och gick i konkurs 1997 varefter en liten del av verksamheten fortsatte fram till 2010.
Bland museets föremål finns tavlor som hängde på brukets kontor och i andra utrymmen. Några av dem kan ses hänga på museet och vissa har fått plats på Bruksrestaurangen i byggnaden mitt emot. Utöver dessa finns det ett antal tavlor som ännu inte fått sin plats. Nu är sju av dessa tavlor spårlöst försvunna.
– Det är tråkigt att man inte får ha sina saker ifred. Det här är inte saker man kan köpa nya, de är ovärderliga, säger Jenny Blomberg, ordförande i styrelsen för den ideella förening som driver Gjuterimuseet.
Under våren hade en inventering av museets föremål inletts och de aktuella tavlorna, som ännu inte hade hängts upp, låg i ett förråd. I juni togs ett sommaruppehåll och när inventeringen återupptogs i augusti uppdagades försvinnandet.
– Vi hade plockat fram alla tavlor och fotograferat dem, så vi vet att de fanns där när vi tog sommaruppehåll, säger Jenny Blomberg.
Att polisanmälan dröjt tills nu beror till stor del på att föreningen, som är uppdelad i olika arbetsgrupper, länge antog att någon bara hade flyttat på tavlorna. Men nu har varenda litet utrymme genomsökts och ingen tavla har påträffats.
– Vi har förstått nu att det inte är någon som har lånat tavlorna och att de inte kommer tillbaka, säger Jenny Blomberg.
Värdet på de stulna tavlorna uppgår till omkring 30 000 kronor. Det handlar om fyra oljemålningar, en akvarell, en litografi och en tuschteckning. Den mest dyrbara, en oljemålning av naivisten Carl Carlsson, är värderad till 20 000 kronor.
– Det är fantastiskt att vi hade en sådan tavla hos oss. De som köpte in tavlor till kontoren på bruket var konstintresserade och visste vad de gjorde, säger Birger Mellström, konstansvarig i Gjuterimuseets styrelse samt ordförande för Hälleforsnäs konstförening.
Hur tavlorna försvunnit är höjt i dunkel. Inget inbrott har skett, så tjuven måste ha haft tillgång till nyckel eller lyckats ta sig in i utrymmet då någon dörr för tillfället varit olåst. Nu är alla lås bytta, men skadan är redan skedd och Birger Mällström sörjer den försvunna konstskatten.
– Det är märkligt att de försvann, jag skulle in och titta och då var det inte en tavla kvar. Jag förstår inte när det kan ha skett och av vem. Det är väldigt tråkigt, de där tavlorna skulle vi hänga upp i trappen upp till Bruksrestaurangen, säger han.
Birger Mällström jobbade själv på bruket och minns väl när han brukade gå förbi de nu stulna tavlorna i kontorsgångarna.
– Värst är själva känslan att någon kommit in och tagit våra saker, jag trodde inte att det var möjligt. Det känns overkligt, säger han.
Nu hoppas styrelsen på tips från någon som kan ha sett tavlorna eller att den eller de som tagit verken drabbas av samvetskval.
– De kan ju komma in som hittegods, man vet aldrig, säger Jenny Blomberg.
Har du sett någon av tavlorna eller har några andra tips som kan bidra till tavlornas återförande? Kontakta Gjuterimuseet på info@gjuterimuseum.se.