60 år av skapande med Grekiska influenser

Hon har varit verksam i Grekland i 20 år och har målat tavlor i mer än ett halvt sekel. I dag inleds utställningen med Aina Larssons verk på bruket.

Aina Larsson med ett av sina många tavlor med motiv inspirerade av Grekland. I dag inleds hennes utställning på bruket i Hälleforsnäs.

Aina Larsson med ett av sina många tavlor med motiv inspirerade av Grekland. I dag inleds hennes utställning på bruket i Hälleforsnäs.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Hälleforsnäs2019-10-02 06:12

I gång på våren och en gång på hösten håller Hälleforsnäs konstklubb i en utställning på bruket mitt emot forna Lager 157:s lokaler. Nu är det dags för höstens utställning. Föreningen har hunnit bli 75 år gammal, men en av höstens utställare slår klubben på fingrarna vad gäller livserfarenhet.

– Vi kallar utställningen för "60 år i branschen", säger 84-åriga Aina Larsson.

Katrineholmskonstnären, som är en del av konstnärskollektivet Kikk, målar främst i akvarell, ofta anmärkningsvärt stora, men gör även litografier, tecknar och syr tavlor. Hon har varit verksam i Stockholm i ett tiotal år, men tillbringade dessförinnan två decennier i Grekland vilket syns i hennes arbete.

– Det har präglat mig mycket i måleriet, jag målar mycket motiv från Grekland, säger Aina Larsson. 

Att kunna försörja sig i 60 år som konstnär är lite av en konst i sig, men Aina Larsson tycker inte att det har varit svårt.

– Jag har jobbat som en häst, men jag har ju haft roligt när jag har gjort det, konstaterar hon.

Aina Larsson får sällskap av en annan Katrineholmskonstnär, Astrid Andersson-Dahlgren, på utställningen som inleds på tisdagen och pågår veckan ut. Astrid Andersson-Dahlgren är utbildad inom skulptur och keramik men har konsten som hobby. 

Sju av Aina Larssons tavlor kommer att lottas ut traditionsenligt till några av medlemmarna i Hälleforsnäs konstförening i samband med utställningen.

I 60 år har Aina Larsson livnärt sig som konstnär.
I 60 år har Aina Larsson livnärt sig som konstnär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!