Granhedsgården vill starta asylboende

Granhedsgården ansökte om att få starta asylboende men nekades av Migrationsverket. Trots avslaget är ägarna hoppfulla om att få i genom sin ansökan då nya förhandlingar pågår.

19 maj 2015 12:00

– Det hela är inte riktigt klart ännu, då det är lite tekniska saker som återstår att lösa. Som att vi skulle ha ett underleverantörsavtal trots att vi inte tänkt använda någon sådan. Om du inte ska använda en underleverantör ska du väl inte behöva något avtal?

Detta säger Granhedsgårdens utvecklingschef, Mustafa Tumturk, när KK frågar honom vad som gick snett när man nekades av Migrationsverket om att få starta ett asylboende på gården.

Fortsatta förhandlingar mellan Migrationsverket och Granhedsgården pågår och även om den första ansökan nekades – mycket på grund av bristande kommunikation enligt Mustafa Tumturk – hoppas man bli godkända denna gång.

– Vi tolkade det som att man inte behöver något avtal för underleverantör, om man ändå inte ska ha någon sådan. De ville också ha ett avtal mellan Granhedsgården som aktiebolag och oss som styr det, men det framgick inte heller så det är lite otydligheter som ligger bakom varför det blivit så här. Vi håller på och pratar och hoppas att lösa det. Vi har begärt att få lite mer skriftlig information vilka punkter som egentligen ska kompletteras.

Vad skulle starten av ett asylboende betyda för er?

– Det skulle betyda jättemycket. Det är en bra samhällsinsats vi vill göra här. Vårt asylboende skulle inte bara ge boende utan även utbildningar. Personerna hos oss ska då kunna komma ut i arbete, detta genom en annorlunda metod och ett annat tänk. Vi vill rusta upp personerna med våra erfarenheter inom folkbildningen.

Mustafa Tumturk menar att Granhedsgården har alla underlag till att starta ett bra och framgångsrikt asylboende i en anläggning som är rustad med vad som krävs för att klara av detta.

– Regeringen har satsat mycket på att asylboenden ska ha mer utbildning och samhällsorientering. Också så att boendekvalitén ökar och att inflyttning till samhället kan ske snabbare. Det är en ny satsning från regeringen och vi vill vara en del av det genom att satsa på det här området.

Granhedsgården hyrs ut som kursgård, en verksamhet som har varit framgångsrik, enligt Mustafa Tumturk:

– I några månader har vi nu haft igång vår kursgård med olika bokningar där vi tar emot olika grupper och konferenser. Det går bra så här långt, vi är vana vid själva gården då vi redan använt den själva under lång tid för verksamhet. Både området och anläggningen är bekant för oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa