– Nej, det har aldrig hänt att jag pratat med porr med mina föräldrar, säger en 16-åring och skrattar. Han får medhåll av sina kompisar.
SN träffade en handfull Gnestaungdomar i tonåren för att prata om ämnet. De har alla sett på porr, även om det kanske inte har varit fullt medvetet. Det kan ha hänt när de gått in på spelsajter och reklamen har tickat igång.
Att skicka nakenbilder i mobilen verkar vara vanligt förekommande.
– Ja, säger de samstämmigt.
Det är lätt att få intrycket att det byts nakenbilder som det byttes bokmärken förr.
– Så länge båda är med på det, typ, så är det väl okej, säger en 16-årig kille.
Ingen av dem har berättat för sina föräldrar att de har fått så kallade "nudies" i sina mobiler. Men de flesta i kompisgänget har fått det.
Vad har ni gjort då?
– Jag tar bara bort bilderna, berättar en 17-årig tjej.
Vad säger ni om konsekvenserna, att bilden kan spridas på nätet?
– Inte bra, säger tonåringarna.
Vi lämnar ungdomarna för en stund.
I Gnesta pågår ett projekt som kretsar kring just ungdomar och sex och samlevnad. Aktuellt eftersom kunskapsområdet sex- och samlevnad stärks inom skolan. Från och med den 1 juli i år tillämpas förändringar i läroplanen där undervisningen i sex- och samlevnad byter namn till sexualitet, samtycke och relationer. Vilket påverkar hela skolans arbete.
Mikis Kanakaris från organisationen Ungarelationer.se höll nyligen en föreläsning i ämnet, på Elektron. Föräldrar, skola, polis, socialtjänst och kommun fanns på plats. Kanakaris berättade bland annat att barn börjar titta på porr redan vid tio års ålder eller till och med tidigare. Innehållet de möts av kan vara extremt.
– Det de möts av är grov porr med våldsinslag som gruppvåldtäkt, grova sexuella övergrepp med inslag av strypsex, anal- och oralsex.
Han uppmanar föräldrarna att gå in och titta på vad som finns i porrväg på nätet för att förvissa sig om vad deras barn möter.
– I början blir barnen förskräckta men sedan vänjer de sig. Sex- och samlevnadsundervisningen har fallerat i Sverige, menar Mikis Kanakaris.
Föräldrarna uppmanas vara en motpart till det som händer på nätet.
– Hur ofta pratar vi med barnen om porr ? Undrar han retoriskt och svarar själv på frågan: "Nämligen aldrig".
Mikis Kanakaris fortsätter:
– Vi har lämnat barnen i den digitala världen.
Ett budskap som stämmer ganska väl överens med vad ungdomarna som SN träffade också berättar.
Från polisens synvinkel betonar man vikten av att ungdomarna förstår konsekvenserna av sitt agerande. Nakenbilder florerar i hög grad bland unga på nätet och polisen är noga med att poängtera att det är en brottslig handling om det inte finns samtycke. Enligt elevhälsan i Gnesta är tanken att fler dialogsamtal ska föras med föräldrar och skolor i kommunen för att kunna hjälpa både barn och vuxna att ta sig an frågorna.
En annan aspekt i ämnet, som lyfts fram från skolkuratorerna, är vikten av att vuxenvärlden kommunicerar språkbruk med barn och ungdomar. Ungdomarna som SN träffade har förståelse för den biten.
– Ja, vi har inte ett fint språkbruk, men vi är unga och får väl börja bättra oss, säger en 16-åring.
När det gäller frågan om undervisning i sexualitet, samtycke och relationer, säger en 13-årig kille:
– Jag tycker egentligen att det behövs mer undervisning om detta. Det är viktigt.