Katrineholms domarklubb är verkligen i behov av att få tjejer att börja döma.
- Drömmen för domarklubben vore att hitta tre tjejer som kunde bilda ett team. Om det blev så skulle man nog kunna få in några fler tjejer, vilket vi skulle vara jätteglada över, säger Axén.
Han anger en orsak till varför det är svårt att behålla tjejer.
- Vi har haft ett par flickor på gång. Men det är svårt att vara ensam som tjej. De vill gärna ha med sig någon eller några kompisar. Det är likadant när de spelar fotboll.
Sörmlands fotbollförbund anordnar föreningsdomarkurserna.
- På kursen i april var det totalt 20 stycken, fem av dem var tjejer. De hjälper till och dömer fem- och sjumannafotboll, sen när de blir lite äldre ebbar det där ut.
Lars-Håkan Skoog, som länge har varit verksam inom damfotbollen och som domarklubbens ordförande delar med sig av sin erfarenhet.
- Den avgörande faktorn är att tjejerna är ganska unga när de börjar döma. De får så mycket skäll, blir så ledsna att de inte vill fortsätta. Där har vi inte lyckats. Vi hinner inte vara med ute på planerna och titta på, de blir ensamma och det går aldrig att få dem tillbaka. Det förekommer redan i sjumannafotbollen, berättar Skoog.
Han har en tänkbar väg att gå för att rekrytera tjejer.
- Man skulle vilja komma i kontakt med de tjejer som slutar i 16–17-årsåldern och bor kvar i området. De skulle tåla att ta skiten.
På herrsidan försvinner det också domare, men tappet är inte lika kännbart.
- Bland killarna är det många som slutar, men de är fler som dömer. Om vi utbildar 30 föreningsdomare är fem, sex tjejer, förklarar Skoog.
Det finns stora möjligheter för kvinnliga domare att klättra genom seriesystemet snabbt.
- Är du tjej och dömer kan du snabbt gå uppför trappan och döma ganska högt upp, vilket är både en för- och en nackdel. Klimatet blir snabbt tuffare.