En sak som Morgan Falk flaggar för är hur man ska ta hand om tjejerna i den tuffa övergången från flicklagsspelare till seniorer.
- Jag var flicklagsledare i fem-sex år innan jag tog över A-laget och jag märkte redan då att det var svårt att hålla ihop laget när de närmar sig senioråldern. Då är det många som lägger av. Steget blir för stort.
- Jag är rädd för att damfotbollen kan gå samma väg som bandyn, säger tränaren för DFK Värmbol, Morgan Falk.
- Nu blir ju tjejerna seniorer redan vid 16-års ålder. Till skillnad mot grabbarna som är 18–19 år och då bättre förberedda rent fysiskt för tuffare motstånd. Det är väldigt många flickor som lägger av just i den där skarven. Det har jag sett med egna ögon på senare år.
Om man backar 15 år till år 1998 så hade Julita, Malmköping, Bie, Floda, Kaik, Baggetorp, Marsjö/Byle och Högsjö damlag, de finns inte längre. (Julita finns, men har slagit ihop med Gropptorp)
Vad ska man göra för att komma tillrätta med det problemet?
- Det är inte helt enkelt. Men en väg att gå måste ju vara att starta juniorserier för flickor. Då blir inte hoppet så fruktansvärt stort den dag man ska ta steget in i seniorfotbollen, säger Morgan Falk.
Ett exempel på det är ju Vingåkers IF som spelar i division 5 med ett väldigt ungt lag. Men i- stället för att behöva splittra laget när några tjejer blev överåriga har de valt att spela med det unga laget i division 5.
Många andra föreningar väljer kanske att gå den andra och enklare vägen och helt enkelt lägga ner laget. Då fortsätter kanske ett fåtal spelare i andra föreningar i trakten, men det stora flertalet lägger ner fotbollsverksamheten och kanske börjar med något annat.
Morgans fru Tarja, med idrottsförflutet inom basket, skjuter in en intressant synpunkt:
- Jag tycker att tjejerna har mer att välja på än vad killarna har. De har gymnastik, dans, innebandy, ridning, basket, musik. Ja, flera av de här exemplen kan ju även killar göra, men gymnastik, dans, ridning är det ju mest tjejer som pysslar med, säger Tarja.
Just mångfalden gör kanske att tjejerna blir mer lyhörda för fler saker. Killar har ofta en speciell idrott som sin stora passion. Om det har varit en Champions League match dagen innan mellan Manchester United och Barcelona så kan man vara övertygad om att de flesta killar i fotbollslaget har sett den matchen. Medan det nog bara är ett fåtal tjejer som sett samma match.
- Så är det, det har jag sett genom åren. Tjejerna spelar mer fotboll för gemenskapen och känslan av att tillhöra ett lag. Killarna däremot älskar fotbollen på ett annat sätt. Sedan finns det givetvis massor av undantag från det jag säger nu. Men i det stora hela tror jag att det stämmer, säger Morgan Falk.