Uppmaningen: Skala ned jaktcentret rejält

Tidningen har flera gånger skrivit om det planerade bygget av ett jaktcenter nära barockslottet Ericsberg, med anor från 1600-talet. Nu har byggplanerna hamnat på Byggnadsvårdsföreningens gula lista.

Jaktcentret flankerat av fritidshuset, enligt den bygglovsansökan som Katrineholms kommun beviljat. På infällda bilden Hannes Granberg, Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Jaktcentret flankerat av fritidshuset, enligt den bygglovsansökan som Katrineholms kommun beviljat. På infällda bilden Hannes Granberg, Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Foto: Ur bygglovsansökan, Cecilia Ehrencrona

Forssjö2024-08-31 19:54

Nyheten i korthet

  • Byggplanerna för ett jaktcenter nära barockslottet Ericsberg har hamnat på Byggnadsvårdsföreningens gula lista över hotade miljöer.
  • Föreningen anser att de planerade byggnaderna kommer att förvanska den historiska slotts- och landskapsmiljön.
  • Byggnadsvårdsföreningen uppmanar till att dra ned på storleken på byggnaderna och bygga med största hänsyn till miljön. Bygglovet för Ericsberg är överklagat till Länsstyrelsen.

I maj beviljade Katrineholms kommun bygglov för ett jaktcenter med 680 kvadrat byggyta, samt ett närliggande fritidshus med 326 kvadrat byggyta, den yta huset tar upp på marken. Det är efter flera turer, där bygglovsansökningar skickats in och dragits tillbaka igen. Fritidshuset ska bli 10,7 meter högt plus skorsten, och jaktcentret 13 meter högt. 

Alldeles för stort, anser Svenska byggnadsvårdsföreningen, som nu lagt till Ericsberg på sin gula lista, tillsammans med omkring 450 andra hotade miljöer i landet. Bara i Sörmland finns ett tiotal byggnader på listan, däribland Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget, där stiftet planerar att bygga nytt framför katedralen. Även Nyköpings gamla stationsbyggnad, Djulö gamla skola, som dock räddats genom flytt till Dufweholms herrgård finns med och – nyast på listan – Brannäs gård i Oxelösund. 

undefined
Ericsbergs slott och parken är byggnadsminne och anläggningen är välbevarad från 1600-talet. Nu anser Svenska byggnadsvårdsföreningen att det planerade nybygget nära slottet riskerar att kraftigt förvanska miljön.

Ericsberg beskrivs på listan som en sällsynt välbevarad slottsmiljö och att de nya byggnaderna "på ett avgörande sätt kommer att förvanska den annars historiskt enhetliga slotts- och landskapsmiljön". 

– Slottsmiljön är välbevarad från 1600-talet till tidigt 1900-tal. Det är dessutom byggnadsminne. Tillskott kan göras, men de ska göras med absolut största hänsyn till miljön, säger Hannes Granberg, redaktör för Gula listan och kommunikatör för Byggnadsvårdsföreningen, dessutom katrineholmare bosatt i Julita. 

Han fortsätter: 

– Vi i föreningen anser inte att byggplanerna tar tillräcklig hänsyn. Det är storleken på byggnaderna, men också det arkitektoniska uttrycket. Vi kan inte säga hur de borde göra istället, men i första hand borde de dra ned på storleken, skala ned rejält. Bygga enplanshus, kanske?

undefined
Ritning över det beviljade bygglovet. De nya husen är markerade i rosa till vänster i bild, Ericsbergs slott till höger med blankt plåttak.

Men kommer jaktcentret verkligen störa slottet, det är ju ändå en bit emellan?

– Vår hållning är alltid att se på hela områden. Det här är ett slott med park, det är hela området man tittar på. Jaktcentret ska ligga två eller tre minuters promenad från slottet, säger Hannes Granberg. 

Varsamheten och hänsynen har stöd i lagen, fortsätter han. 

– Det står i både plan- och bygglagen och i kulturmiljölagen. Det ska inte vara så att ideella föreningar och media ensamma ska upprätthålla svensk lag. Det finns kompetens i många kommuner, man har byggnadsantikvarier. Men ofta väljer man att inte lyssna på dem. 

Bygglovet för Ericsberg är överklagat till Länsstyrelsen. 

Karta: Här ska de planerade husen byggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!