Sprickor på Forssjöbrons plintar – måste göras om

Bron över Forssjösjön på Östra förbifarten har sprickor i de plintar som håller upp bron. Till försommaren ska den lagas och trafiken köras växelvis.

Bron över Forssjösjön har drabbats av sprickbildningar i de plintar, som bidrar till att hålla upp bron. Det är vid det norra brofästet sprickorna finns.

Bron över Forssjösjön har drabbats av sprickbildningar i de plintar, som bidrar till att hålla upp bron. Det är vid det norra brofästet sprickorna finns.

Foto: Tomas Nilsson

Forssjö2020-05-16 07:58

I slutet av 2019 upptäckte Trafikverket skador under bron över Forssjösjön. Bron, som invigdes 2012, är 281 meter lång och därmed den längsta av de elva broarna på Östra förbifarten. 

– Vi inspekterar broarna kontinuerligt och vi hade entreprenören på plats före jul. Då upptäcktes sprickor på lagerpallarna, plintar som håller upp balkar, som i sin tur håller upp vägbanan, säger Martin Larsson, projektledare för broar hos Trafikverket. 

Omedelbara åtgärder blev att sänka hastigheten på bron till 80 kilometer i timmen, från tidigare 100, samt att begränsa vikten på de fordon som tillåts färdas över bron. 

– Vi började utreda det hela och har konstaterat att bron inte fungerar som det var tänkt, när man byggde den. Sprickorna har uppkommit på grund av temperaturen. Den utvidgar sig och blir längre på sommaren och blir kortare på vintern. Av den kraften har plintarna spruckit lite helt enkelt. Det är inte tänkt att de ska spricka så, säger Martin Larsson. 

I väntan på reparation har stämp, domkrafter, satts ut under bron och avlastar tyngden från både trafiken och själva bron. 

Skanska, företaget som byggde bron och resten av förbifarten, kommer nu att åtgärda felen och även ta kostnaden för reparationerna, eftersom skadorna upptäckts inom den tioåriga ansvarstiden för byggherren. Det har inte varit någon konflikt mellan Trafikverket och Skanska om saken, fortsätter Martin Larsson. 

– Ett sånt här brobygge är väldigt komplext. Det är många personer och komponenter och avancerad teknik. Det är svårt att förutse allting, alla krafter från naturen och temperaturen. Nu försöker vi fixa det här tillsammans och Skanska har absolut tagit sitt ansvar. 

Det Skanska kommer att göra är att först stänga av bron nattetid, för att dirigera om trafiken till att bara använda det ena körfältet. Därefter kommer företaget att åtgärda det spruckna lagret på den trafikfria sidan. Därefter flyttas trafiken efter ännu en avstängd natt och lagningarna fortsätter på andra sidan bron. 

– Vi vill gärna ha ut information om att arbetet inte kommer att synas. Det kan lätt bli så att man undrar varför inget händer på bron, när trafiken är växelvis, men arbetet kommer att pågå under bron. 

När arbetet är klart kommer bron vara avstängd ännu en natt. Arbetet beräknas inledas i början av juni och ta omkring sex veckor. 

Karta: Forssjosjon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!