I söndags genomförde ett tjugotal frivilliga en arbetsdag i Spökbacken och de fem snökanonerna står nu redo i väntan på kylan som började svepa in över Katrineholm på tisdagen.
– Vi har städat, ordnat med grillplatsen och placerat ut snökanonerna. Så snart det blir tillräckligt kallt så startar snötillverkningen, säger Henrik Ifvarsson i Spökbackens alpina skidklubb.
Den flackare backen, Kolbergasvängen, kommer att prioriteras för att så många som möjligt ska kunna testa skidorna på hemmaplan. I nästa skede sprutas den stora backen, förutsatt att kylan håller i sig och frivilliga fyller dygnet runt-schemat för snötillverkningen.
– Vi är några eldsjälar som viker oss dubbla för att spruta snö. Jag jobbar som brandman så jag har en del fritid i veckorna och nu lyckades jag pricka in ledigheten med kylan. Men det är många som hjälps åt.
Trots en ovanligt stor uppslutning under arbetsdagen, står fler medlemmar högst upp på önskelistan. Frivilliga behövs för att sköta liften, skiduthyrningen och försäljningen av liftkort och fika.
– Vi har fått hjälp av kommunen att röja sly i backarna. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Ifvarsson.
Han är säkerhetsansvarig i klubben och en av fyra som har förarbevis för pistmaskinen. Tidigare har han arbetat på andra skidanläggningar och har lärt sig en del om snötillverkning.
– Ju kallare och torrare det är, desto mer snö får man ut av kanonerna, förutsatt att temperaturen håller sig under noll grader. Helst ska det vara fyra grader eller kallare, säger han.
För att täcka de tre backarna med snö krävs mer än en vecka vid bra förutsättningar. Ovissheten kring säsongen gäller nu främst hur föreningen ska anpassa anläggningen till coronapandemin.
Magdalena Bohman är sekreterare och förklarar att detaljerna kommer att bestämmas på ett styrelsemöte innan öppningen.
– Kiosken kommer med största sannolikhet att vara stängd, men vi kanske kan ha någon form av försäljning via liftkortsluckan. Vi diskuterar också hur vi gör med skiduthyrningen, säger hon.
Separata in- och utgångar, ett sällskap i taget, förbokningar och långtidsuthyrning är några av lösningarna som har diskuterats.
– Spökbacken försöker hålla kostnaderna låga så att fler har råd att åka, säger Magdalena Bohman.
Samtidigt är klubben beroende av intäkter efter fjolårets säsong med barmark.