Vråspelet har hängt på en skör tråd. Att det överhuvudtaget blev några spel i år är tack vare eldsjälen Rune Öhlin.
- Det här är en värdefull turistattraktion för bygden, säger han.
Han berättar att spelet höll på att slockna, men att han lyckades dra i rätt trådar och få några personer att hjälpa till med en ny uppsättning.
Spelet är skrivet av Bo Ekman och Ola Halvarsson har gjort musiken. Produktionen står Föreningen Vråfolket för i samarbete med Dud. Elever från Forssjö skola deltar även i årets uppsättning.
Publiken tar plats i en skogsglänta på stockbänkar. Gläntan är rekonstruktionsplats för hur man tror stenåldersbyn kan ha sett ut.
- Det som återstår är färgad sand efter bopålar, säger Kjell Arne Persson.
Vid fornlämningen, som ligger ett stenkast från utomhusscenen har ben från får och gris hittats, men även från vilda djur som älg och hjort. Fornlämningarna härstammar från cirka 4000 år före Kristus, en mellanperiod då människorna övergick från att vara jägare till att bli bofasta bönder. Stenåldersmänniskorna i Vrå var både bofasta med husdjur och samtidigt jägare.
- Vi tror att de levde ett bekvämt liv med mycket byte i skogen, säger Kjell Arne Persson.
- Här han man även funnit flinta, vilket visar att människorna hade kontakt med utomstående, fortsätter han.
I Sverige finns mycket lite flinta naturligt.
I höst kommer Föreningen Vråfolket att hålla en utställning i Katrineholms bibliotek med artefakter från två olika utgrävningar. En av dem är från 1935 och den andra från perioden 1993–1994. Den sistnämnda utgrävningen finns dokumenterad hos Riksantikvarieämbetet och är en 100-sidig promemoria med tillhörande 100 sidor bilagor. Bland annat har forskarna funnit elva kilo keramik och kunnat fastställa formen på en av krukorna.
- Det är ett spännande material man funnit, säger Kjell Arne Persson.