Nya förskolan får en damm – ska lösa dagvattenproblemet

Dagvattenproblemet på den nya förskolan i Forssjö har varit en utmaning. Men nu tror KFAB att man har en lösning på problemet – en damm. "I och med det här kommer vi skapa en spännande miljö för barnen", säger Niclas Bloom, projektledare på KFAB.

Den täta marken på Ragnars gärde gör att dagvattnet inte försvinner lika lätt. Därför kommer en damm byggas på förskolegården.

Den täta marken på Ragnars gärde gör att dagvattnet inte försvinner lika lätt. Därför kommer en damm byggas på förskolegården.

Foto: Alice Staaf

Forssjö2022-05-03 11:58

I mars togs det första spadtaget för den nya förskolan på Ragnars gärde i Forssjö som beräknas vara klar i augusti 2023. Ett problem har varit hur man ska leda bort dagvattnet, alltså regn- och smältvatten som rinner bort från tak, vägar och andra hårda ytor, och förhindra att det rinner ner på villatomterna som ligger längre ner på gärdet. Marken där förskolan och bostadsområdet ligger är nämligen ganska tät och släpper inte igenom så mycket vatten. Men nu ska man ha kommit fram till en lösning. 

– Vi har en lösning. Men det har varit en utmaning. Det finns ingenstans vi kan ansluta dagvattnet, utan man måste ta hand om sitt egna dagvatten på sin fastighet. Så vi kommer få leda det till en liten damm och sen vidare till en stenkista eller liknande, säger Niclas Bloom, projektledare på KFAB, och fortsätter:

– I och med det här kommer vi skapa en spännande miljö för barnen. Förskolan blev väldigt glad över att få en damm. 

Tanken är att dammen, som ska vara inhägnad, kommer ligga längst ner på förskolegården som sluttar. Men det blir ingen djup damm, max runt 10 centimeter. 

undefined
Förutom sin praktiska funktion ska dammen också ge glädje till barnen. Vid den ska barnen tillsammans med pedagogerna kunna gå för att betrakta växter, fåglar och andra smådjur.

– Vi kommer leda allt dagvatten i en försänkning på gården och så kommer vi bygga en spång över. Det kommer vanligtvis inte vara så mycket vatten, runt 10 centimeter. Det får inte vara någon drunkningsrisk. När det kommer upp till maxnivån så rinner det vidare till en stenkista eller fördröjningsmagasin. Den tar hand om vattnet och från den så rinner vattnet ut i marken. Kommer det mycket regn så kan den fyllas och bli översvämmad. 

Finns det någon risk att vattnet rinner ner till villatomterna? 

– Inte i normalfallet. Men visst kommer det ett hundraårs- eller trettioårsregn så finns det risk för det. Det är därför vi har försökt ta till så mycket vi kan för att undvika det här. Jag tror det ska hålla enligt våra beräkningar. Hade man fått önska hade man fått koppla på sig på en dagvattenledning. Men å andra sidan fick vi nu en spännande miljö.  

Bidrar det här till ökade kostnader? 

– Ja, kanske lite ökade kostnader. Lite utbildningskostnader för att hitta en lösning, men det är inga större belopp. Det är ingenting som påverkar budgeten i det stora hela, säger Niclas Bloom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!