Ny detaljplan för sjönära område

Ragnars gärde. Förr växte här potatis. Nu gror i stället omfattande planer på att utveckla Forssjö för framtiden och bygga upp emot 100 bostäder på sluttningen mot sjön.

Forssjö ETTA.jpg

Forssjö ETTA.jpg

Foto:

Forssjö2015-06-17 00:00

25 hektar mark, nu odlad med vall, sluttar böljande ner mot Forssjösjön. Utsikten över åkermarken, skogen och Björnsundet är magnifik.

Det tycker alla Forssjöbor. Och det tycker alla andra som kör förbi på Bruksvägen mot samhället, dit fler människor vill flytta än till någon annan av Katrineholms kransorter.

Här – eller rättare sagt, i Ericsbergs slott – tar nu stora planer form för den gamla potatisåkern Ragnars gärde. Nyligen beslutade bygg- och miljönämnden att en detaljplan för området ska upprättas. Där ska, om planerna förverkligas, Forssjö i framtiden få upp emot 100 nya och sjönära bostäder.

– Kan man bo på en vackrare plats? Den är vacker, lantlig men centralt belägen tack vare cykelvägen. Är det någonstans i Forssjö som det ska exploateras, är det här.

Det säger AB Ericsbergs säteris vd Patrik Andersson och ser ut över gärdet. Det gör också vice vd Caroline Bonde i företagets ägarfamilj. Hennes pappa Carl Göran Bonde dryftade idén om att exploatera platsen redan 2009. Nu händer det saker.

– Vi tror på utveckling, framför allt av landsbygden. Vi tror och hoppas att det här är positivt för Forssjö, för Forssjöborna, skolan och även för arbetsgivare i närområdet, säger hon.

Enligt kommunen är suget efter tomtmark och bostäder avsevärt större i Forssjö än i någon annan del av Katrineholms landsbygd. Men marken är exploaterad till max. I dag finns endast två tomter till försäljning. Ytterligare fem planeras nära skolan.

– Eftersom stora delar av Forssjö är vattenskyddsområde, är det bara gärdet vi kan utveckla för fler bostäder, säger bygg- och miljönämndens ordförande Martin Edgélius (M).

För att nå kommunens utvecklingsmål till 2030, behöver 1 000 nya bostäder byggas på landsbygden. Ericsbergs säteris avsikt att exploatera Ragnars gärde är ett viktigt steg mot att nå det målet. I slutet av sommaren ska kommunen presentera ett program med förslag på hur området och bebyggelsen ska kunna se ut.

– Vi har satt en arkitekt att börja titta på det. Men det är en lång process innan något kan börja byggas; två, tre år minst. Och det måste få vara en lång process: det måste bli bra, säger Patrik Andersson.

Programmet ska sedan ut på samråd, med chans för Forssjöbor som Kim Jensen att tycka till om planerna.

– Det vore riktigt synd om de byggde här, utsikten ner mot sjön är så fin, säger han spontant där han passerar gärdet på cykel.

– Men, det är klart, man kan inte alltid säga nej till allting.

Bevarandet av utsikten blir en svår nöt att knäcka. Kulturmiljöaspekterna måste vägas in. När det gäller strandskyddet är länsstyrelsen positiv till att frångå det. Caroline Bonde påpekar att ortsborna ska ha lika tillgång till vattnet och att inga tomter får avgränsa.

– Det skulle kunna bli en strandpromenad vid vattnet. Det skulle också göra sjön mer tillgänglig än i dag, säger hon.

Vd Andersson är inne på samma linje: att våga utveckla, men med ortsbornas gillande.

– Platsen blir i framtiden inte vad den har varit, det är säkert. Men om man inte skulle göra något alls, hur skulle Forssjö då se ut om 20 år?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om