Markägaren Ericsbergs säteri vill utöka exploateringsområdet Ragnars gärde, där i stort sett alla villatomter redan är reserverade, med ytterligare lika många bostäder västerut i ett område som kallas Björnsundet. Frågan om att låta planarkitekterna ta fram en detaljplan var uppe på bygg- och miljönämndens sammanträde i onsdags.
Ärendet slutade med återremiss av en enig nämnd, enligt vice ordförande Michael Hagberg (S) som höll i ordförandeklubban.
– Det är ett gigantiskt område som ska byggas och vi politiker och flera tjänstemän tycker att vi måste titta lite mer på det. Det är jättemånga villor och ett antal servicebyggnader, båtplatser och allt möjligt. Så det vore fantastiskt om det skulle byggas, säger han.
Underlaget är skickligt gjort enligt Hagberg, som trots det vill ha lite mer fakta och en noggrannare genomgång för att få lite mer kött på benen innan beslutet. Att det är en privat aktör ser han bara som en fördel, med mindre risk för kommunens del.
– Vi vill veta lite mer kring olika detaljer innan vi går vidare. I princip alla detaljplaner har överklagats och har blivit framskjutna och vi vill försöka undanröja sådant redan i planeringen. Vi vill se utveckling och vi har haft dåligt med byggbara tomter för villor. Det här är ett fantastiskt tillskott, säger Hagberg.
Miljöpartiet hade redan på förhand aviserat att de skulle avslå det plan-pm som var uppe i nämnden. Nu ställde de sig i stället bakom en återremiss, men på andra grunder.
– Traditionellt har man tagit nya områden i anspråk för att bygga bostäder. I det läge som vi befinner oss i, med klimat-, miljö-, natur- och biologisk mångfaldskris, så måste vi titta på hur man kan tänka i stället, säger Nicklas Adamsson (MP).
Han tycker att man ska använda mark som redan är tagen i anspråk, genom att till exempel förtäta inne i tätorterna, trots att det är en svår balansgång mellan att bevara grönområden inne i stadskärnan och att göra plats för nya bostäder.
– Tittar man centralt i Katrineholm så finns det gott om ytor, det finns fortfarande många parkeringsplatser kvar. Vi måste minska vårt bilberoende och har lagt en motion om att kommunen ska medverka till att skapa bilpooler. Det är inte hållbart att alla ska ha en egen bil. Vi måste börja tänka delningsekonomi och då minskar vi behovet av parkeringsytor, säger Adamsson.