Missen satte krokben för ny småbåtshamn – boende får vänta

Planerna för en småbåtshamn med plats för 50 båtar i anslutning till Ragnars gärde har gått i stå. Länsstyrelsen beviljar inte strandskyddsdispens och överklagandet har avslagits. Nu ska detaljplanen rättas efter ett ödesdigert misstag.

De som bor i det sjönära bostadsområdet Ragnars gärde får vänta på den utlovade båthamnen, efter en miss i detaljplanen.

De som bor i det sjönära bostadsområdet Ragnars gärde får vänta på den utlovade båthamnen, efter en miss i detaljplanen.

Foto: Emma Eriksson

Forssjö2024-09-06 11:41

Nyheten i korthet

  • Planerna för en småbåtshamn i Forssjö, med plats för 50 båtar, har stoppats på grund av ett misstag i detaljplanen. Länsstyrelsen har sagt nej till strandskyddsdispens och överklagandet har avslagits.
  • Bolaget bakom, Ragnars gärde AB, upptäckte misstaget när de ville påbörja anläggningen av bryggområdet. Nu ska kommunfullmäktige ta upp ett förslag om att korrigera detaljplanen.

I början av förra sommaren var tanken att påbörja projekteringen av den planerade småbåtshamnen i Forssjösjön. De senaste åren har ett helt nytt bostadsområde vuxit fram i snabb takt och bryggområdet, med plats för båtliv och bad, är tänkt att bli 400 kvadratmeter och rymma 50 båtar. Men en miss i detaljplanen har gjort att boende får vänta på sin båtbrygga.

Bolaget bakom, Ragnars gärde AB, skickade sin anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen i juni 2023 och i början av september samma år landade även en ansökan om strandskyddsdispens på länsstyrelsens bord. 

I början av februari i år sade länsstyrelsen nej till strandskyddsdispens för bryggbygget och förbjöd den anmälda vattenverksamheten. Detta då den skulle "ha en avhållande effekt på allmänhetens möjligheter att röra sig på vattenområdet".

Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen, som nu har avslagit Ragnars gärde AB:s överklagande. I domen står att läsa att kommunens avsikt i detaljplanen från början var att strandskyddet skulle upphävas.

undefined
På kartan i detaljplanen från 2017 finns det 400 kvadratmeter stora området, där strandskyddet skulle upphävas, tydligt markerat.

Motiveringen var att antalet bostäder i området skulle fördubblas och att det därmed fanns ett ökat behov av flera bad- och båtbryggor.

När detaljplanen antogs våren 2017 hade man av misstag tagit bort upphävandet av strandskydd ur plankartan. Något som mark- och miljödomstolen i sitt domslut sammanfattar som "ett rent misstag relaterat till mänskliga faktorer". 

Det var först när Ragnars gärde AB ville påbörja anläggningen av det planerade bryggområdet som misstaget uppdagades. 

undefined
Redan från början var tanken att Ragnars gärde skulle kompletteras med ett bryggområde med plats för 50 båtar. Den här bilden är tagen vid Kängsöns båthamn i Luleå.

På kommunfullmäktigesammanträdet den 16 september kommer ett förslag från kommunstyrelsen att tas upp. Förslaget är att detaljplanen ska rättas på så vis att formuleringen "Upphävande av strandskydd" återigen läggs till för det aktuella området.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) förklarar att det var i hanteringen av en annan ändring som den viktiga formuleringen försvann.

– Vi delar samhällsbyggnadsförvaltningens bild av att det här är ett fel som ska rättas till. Jag tänker att länsstyrelsen och övriga myndigheter kommer att köpa våra argument om att det är ett uppenbart fel.

undefined
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Johan Söderberg säger att avsikten med området från allra första början har varit att skapa en småbåtshamn med badmöjligheter. Hur länge projektet kommer att försenas på grund av detaljplansmissen är i nuläget oklart.

– Ärendets tas upp på kommunfullmäktige i september, sen beror det ju på hur lång tid det tar för länsstyrelsen att hantera ärendet, säger Johan Söderberg. 

Caroline Bonde är vd för Ragnars gärde AB och hon meddelar att de inte kommer överklaga domen vidare till nästa instans. 

"Anledningen till överklagandet var att vi hoppades på att domstolen skulle kunna rätta till missen i detaljplanen. Det visade sig dock inte vara möjligt. Fokus ligger nu i stället på att fortsätta det goda samarbetet med kommunen avseende utvecklingen av cirka 200 nya bostäder i Forssjö", skriver hon i ett mejlsvar till tidningen.

Detta är strandskydd

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Där strandskydd rådet är det förbjudet att till exempel uppföra nya byggnader.

Strandskyddet finns för att långsiktigt bevara förutsättningarna för att allmänheten ska kunna ta del av strandområden. Det gör att allmänheten kan nyttja stränderna för att till exempel bada, promenera, fiska och åka skridskor. Strandskyddet finns också för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Källa: Naturvårdsverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!