Ungdomsfältarna i mellanstadiet: "De ska känna igen oss"

Med nytt arbetssätt besöker socialtjänstens ungdomsfältare alla sjätteklassare i kommunen. Under tre besök talar de om kamratskap, grupptryck och sociala medier.

Stefan Baresic och Sofia Lang, ungdomsfältare, pratade med sexorna i Forssjö skola. Liam Lagerträd är en av sjätteklassarna.

Stefan Baresic och Sofia Lang, ungdomsfältare, pratade med sexorna i Forssjö skola. Liam Lagerträd är en av sjätteklassarna.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Forssjö2024-05-24 06:30

Nyheten i korthet

  • Socialtjänstens ungdomsfältare besöker alla sjätteklassare kommunen för att prata om kamratskap, grupptryck och sociala medier. Syftet är att förhindra att ungdomarna hamnar i gäng och för att bygga relationer med eleverna.
  • Det är ett nytt grepp, då socialtjänst och polis tidigare mest jobbat med högstadieelever. Stefan Baresic, en av ungdomsfältarna, säger att de helst skulle vilja börja ännu tidigare än i sexan.
  • Fältarna betonar vikten av självkänsla och förmågan att säga nej till saker man inte vill vara med om. De vill också att eleverna ska känna igen dem och veta att de kan prata med dem.

– Det handlar om att de ska undvika att hamna i gäng. Men det handlar mycket om att bygga relationer till eleverna också, säger ungdomsfältaren Stefan Baresic, som tillsammans med kollegan Sofia Lang besöker alla mellanstadieskolor. 

Oftast har socialtjänst och polis mest jobbat med högstadiet. Att prata med alla kommunens sexor är ett nytt grepp. 

– Helst skulle vi vilja komma ut ännu tidigare, säger Stefan Baresic. 

Den här tisdagen ska sexorna i Forssjö skola få sitt andra besök. De hälsar glatt på ungdomsfältarna som varit där tidigare. 

– Vi kallar er för SOS, Stefan och Sofia, säger en elev. 

undefined
Klass 6 i Forssjö skola lyssnar på ungdomsfältarna.

Fältarnas besök inleds med en övning i vad grupptryck är. Noah, en av eleverna, får lämna klassrummet tillsammans med Stefan Baresic. De andra eleverna får ställa sig bakom stolarna. 

– Hur tror ni nu att Noah kommer att reagera, när alla vi står upp när han kommer tillbaka in, undrar Sofia Lang. 

Några tror att Noah kommer att sätta sig, andra att han kommer att stå eftersom de andra står. 

Och mycket riktigt – när Noah kommer in ser han undrande ut, men ställer sig sedan bakom stolen, han med. Man gör som alla andra. 

Diskussionen utvecklar sig. Kan grupptryck vara bra? 

– Om alla är tysta i klassrummet utom en, kanske den också förstår att det ska vara tyst, säger en elev. 

Med högstadiet runt hörnet följer fler friheter, men också fler risker. Utanför en godisbutik kan ett gäng stå och vilja att någon yngre ska gå in och snatta. Man kan bli ombedd att stå någonstans och ringa ett nummer om polisen dyker upp och få en kebabtallrik som tack. 

– Ni har hört om skjutningar runt om i landet. Det är ibland unga som inte är mycket äldre än ni som utfört dem. Säg nej tidigt. Börja träna på att säga nej till småsaker, säger Sofia Lang. 

undefined
Forssjö skolas sexor får, liksom alla andra sexor i kommunen, besök av ungdomsfältarna. Man pratar om kamratskap, grupptryck och sociala medier.

Självkänslan är viktig. Att säga nej till det man inte vill vara med om stärker självkänslan. Viktigt är också att man har vuxna att prata med, även andra än föräldrarna, säger ungdomsfältarna. 

– Träffar ni oss på stan vet ni vilka vi är och att ni kan prata med oss, säger Stefan Baresic, och berättar att fältarna kommer att vara med både på sexornas besöksdag på högstadiet nästa vecka, och vid skolstarten i höst. 

Sofia Lang konstaterar, att man gärna skulle träffa även föräldrarna. 

– Jag har hört elever i sexan berätta att de erbjudits vape (e-cigaretter). Vi skulle gärna få igång föräldradiskussioner och bygga relationer även där. 

Karta: Forssjö skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!