En bit innan man kommer fram till Ericsbergs slott ligger det gamla gårdssnickeriet. Ett vanligt inslag på större gårdar förr i tiden, men betydligt mer sällsynt nu.
Byggnaden är från 1839, men traditionen är mycket äldre än så. Snickeriet som låg där innan brann ner. Inredningssnickaren Thomas Mosbach har hyrt lokalerna sedan 2011. Här verkar han och hans kollega i en lokal där en järnsvarv från år 1900 samsas om utrymmet med en toppmodern vakuumpress.
– Det är hyresvärden som vill ha kvar den gamla utrustningen, förklarar Thomas Mosbach.
Han själv kan ibland känna att den tar för mycket plats. Samtidigt så är det ändå passande. För som Thomas Mosbach själv beskriver sitt jobb så är det en ständig balans mellan att bevara det gamla och föra in det nya. Modernt formspråk möter det klassiska. Nuet möter det förflutna.
Han berättar om grannen, "Snickar-Lasse", vars familj jobbade inom gårdssnickeriet i tre generationer.
– Han brukar komma förbi ett par tre gånger om dagen och kolla vad vi jobbar med. Det är kul, jag uppskattar hans fingertoppskänsla och kunnande.
Ungefär en tredjedel av jobben Thomas Mosbach gör är till slottet, men han har även andra kunder. Det första jobbet han gjorde var på en av slottets flyglar. Och sedan var ryktet igång, och jobben blev fler. Nu har han en hel del jobb utanför orten och även utanför landet. Hans fru kommer ifrån och är bosatt med deras son i Frankrike, där den senaste storordern kom ifrån.
– Globalt är ett stort ord för ett litet snickeri, säger han, och tillägger att han borde ta sig tid för att få ihop en hemsida. Men det tycks aldrig bli av.
Han pendlar var fjärde vecka till sin fru och son i Frankrike. Att ha familjen på långt avstånd har sina fördelar enligt honom.
– När jag jobbar så jobbar jag på. Sedan kan jag vara helt ledig när jag är med familjen. Det är antingen eller för mig.
Jobben han gör varierar i omfattning. Inne i verkstaden står bland annat en hylla för vinförvaring beställd av en entusiast i Mellösa och ett antal bänkar till slottsparken. Utanför snickeriet står en liknande men äldre upplaga av dessa, och man kan tydligt se inspirationen samtidigt som annorlunda linjer skapar något mer modernt. På frågan om hur ofta han tar emot en beställning som han själv tycker är estetiskt ful skrattar han och säger att det händer. Men då får man försöka styra det åt rätt håll, eller inte göra det.
– Dålig estetik ger dålig reklam, säger han.