Regnet hänger i luften och skejtboardrampen är lite blöt efter en störtskur. Det hindrar inte Forssjöbarnen från att släppa loss i den nya rampen. På grund av halkrisken kan de inte visa sina mest vågade tricks, men de tar ändå sats och vänder i luften. Ett unisont "bra" sammanfattar vad de tycker om nytillskottet.
– Det bästa är att den är nära. Jag åker hit så ofta jag hinner, säger Oliver Rosenlund.
Det finns flera anledningar bakom det stora engagemanget för rampbygget. Den skulle kunna nyttjas av alla, inspirera barn och ungdomar till att röra på sig, den är dessutom lättillgänglig i och med att föräldrar slipper skjutsa till stan.
Vännerna Tonie Pettersson och Mikael Hågbrandt fick så sent som i våras idén om att bygga en skejtboardramp. Genom Forssjös idrottsförening EGOIF sökte de bidrag från lokala aktörer och fick snabbt ihop de 40 000 kronor som krävdes för material, schaktning och underhåll för några år framåt.
– Vi hade räknat med att bygget skulle ta fem till sju arbetsdagar. Det blev sju långa dagar där vi hade mycket hjälp av Forssjöbor. Rampen är byggd helt på ideell basis, säger Tonie Pettersson.
Gänget fick lysa med telefonen för att kunna få i de sista skruvarna på söndagskvällen den 19 juli. På måndagsmorgonen rullade nyfikna barn och vuxna ut på skejtboard och sparkcykel. Någon officiell invigning blev det aldrig, det kändes oansvarigt att ha en i coronatider.
Att hitta finansiärer var lättare än vad Tonie Pettersson och Mikael Hågbrandt hade förväntat sig. Via sociala medier lyckades de på två veckor skramla ihop tillräckligt med pengar, vilket möjliggjorde den snäva tidsramen.
– Alla företagare har en koppling till Forssjö och är måna om att utveckla samhället, säger Andreas Nord, som är en av de åtta företagare som valt att stötta projektet.
Grannarna Tom Simpson och Agne Carlsson uppskattade också initiativet och gick in med sponsring från sina respektive företag.
– Jag växte upp med skejtboard som barn, säger Tom Simpson, som redan utmanat sig själv i den nya rampen med en rejäl vurpa och två stygn som följd.
– Mycket är centraliserat till Katrineholm och då är det roligt att det finns något i Forssjö också, säger Agne Carlsson, som skejtat i Forssjös gamla ramp när han var yngre.
Terese Carlssons bolag har också stöttat projektet.
– Vår grundtanke är att hålla barnen i rörelse, säger hon.