Forssjö-elever larmar om fullsatta bussar till skolan

Oroliga föräldrar i Forssjö har reagerat på att deras barn ofta får stå på bussen till skolan i Katrineholm. Men den bilden delas inte av Sörmlandstrafiken. "Som mest har det legat på 80 procent", säger deras kommunikatör Johan Tollén.

Enligt vissa föräldrar är morgonbussarna mellan Forssjö och Katrineholm ofta fullsatta när skolelever kliver på. Men Sörmlandstrafiken håller inte med.

Enligt vissa föräldrar är morgonbussarna mellan Forssjö och Katrineholm ofta fullsatta när skolelever kliver på. Men Sörmlandstrafiken håller inte med.

Foto: Johan Tollén, Arkivbild

Forssjö2023-08-28 11:58

Unga resenärer ska länge ha påpekat för sina föräldrar att det ofta saknas lediga sittplatser på bussen. En förälder som Kuriren har varit i kontakt med bekräftar att problemet har fortsatt under årets skolstart, och att vissa elever nästan dagligen behöver stå.

Enligt Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken, tittar de ständigt på statistik om beläggning på bussarna, och han känner till att det är många som kliver på i just Forssjö.

– Vi har fått in kundsynpunkter på det här tidigare. Det är bitvis ganska hög belastning på den här linjen, och framförallt i Forssjö och under morgonen för de som ska resa till skolan. Men beläggningen ser inte ut att nå 100 procent kapacitet, som mest har det legat på 80 procent, säger han.

undefined
Från Sörmlandstrafiken är man medvetna om att det är hög belastning i just Forssjö, men enligt deras egna siffror är det aldrig helt fullt.

Deras statistik kommer från busschaufförernas rapporter, och hittills menar Tollén att de inte har någon information om att det ska ha varit helt fullt.

– Oavsett om man är skolelev eller inte är ju ett tips att man fyller på längst bak i bussen och inte förvarar väskan på sätet. Den informationen har vi också lagt ut på skärmarna i bussarna. Det är viktigt att alla hjälps åt så att man utnyttjar de platser som finns.

Han säger också att de pratar om detta med kommunen, som är beställare av tjänsten, och Nobina, som kör bussarna.

– Vi vet att den här linjen passerar genom ett expansivt område där vi ser att det kommer att öka med folk. Vi har bevakning på det och följer upp statistiken, vi ser de kundsynpunkter som kommer in och tar med det i helhetsbilden när vi pratar om hur vi kan utveckla utbudet för att möta upp det växande behovet.

undefined
"Ett tips är att man fyller på längst bak i bussen och inte förvarar väskan på sätet. Den informationen har vi också lagt ut på skärmarna i bussarna. Det är viktigt att alla hjälps åt så att man utnyttjar de platser som finns", säger Johan Tollén, kommunikatör på Sörmlandstrafiken.

Vad som skulle kunna göras åt problemen tycker han är för tidigt för att kunna specificera.

– Ett alternativ kan vara att utöka trafiken, men det är en fråga om ekonomiska prioriteringar och där får man prata med kommunen om finansiering. Så vi kan inte lova hur det kommer att lösas, men vi har en dialog med kommunen inför varje tabellskifte.

Vad vill du skicka med till de resenärer som säger att det är fullt på bussen?

– Vi kan bara titta på de statistikverktyg vi har, men vi tar tacksamt emot kundsynpunkter från resenärer genom vårt formulär på hemsidan, där man får gärna beskriva så noggrant som möjligt, säger Johan Tollén.

Så säger lagen

Enligt Transportstyrelsen ska alla passagerare över tre år sitta ner i bussen på en plats med bilbälte, om det finns. Men de skriver också att "i de fall det inte finns någon sittplats med bälte tillgänglig, är det tillåtet att stå i bussen om den är godkänd för stående passagerare".

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!