Den nya förskolan, som heter Växthuset, är 1 360 kvadratmeter stor och rymmer sex förskoleavdelningar och 120 barn.
Korridoren och rummen känns luftiga när vi rör oss i byggnaden. Niclas Bloom, projektledare på KFAB, och Pontus Johansson, platschef vid Sjötorps bygg, är de som håller i rundturen och de berättar att det inte är så mycket jobb kvar att göra invändigt, nu håller man på och slutkompletterar inför slutbesiktningen som sker vecka 27. Däremot finns en del kvar att göra på gården, en miljöbod ska byggas, marken ska asfalteras och gräs ska rullas ut.
Första spadtaget togs i mars förra året och nu är det bara några veckor kvar till inflytt. Tidsplanen ser ut att hålla.
– Arbetet har rullat på jättebra, säger Niclas Bloom.
Till skillnad från de nybyggda förskolorna i stan är det här ett enplanshus. Vid gatuentrén ligger personalens avdelning, längre ner i korridoren finns matsalen och köket där maten kommer att tillagas.
– Vi har satt in en höj- och sänkbar disk så det blir bra både för kökspersonalen och barnen. När det är mat är det bara att kökspersonalen sänker ned disken så att barnen når.
Precis utanför matsalen breder gården ut sig. Här finns också sittplatser utomhus.
– Vi köpte till ett skärmtak så här kan de sitta även om det regnar. De är ju utomhus väldigt mycket och det är trevligt att kunna sitta ute och äta oavsett väder. Det blev väldigt bra om jag får säga det själv, säger Niclas Bloom.
Förutom de sex avdelningarna och kapprum finns också en läshörna och en ateljé.
– Ateljén ligger ut mot gården och här kan man också öppna upp. Så här kan barnen sitta och måla.
Rummet har vita väggar, stort ljusinsläpp och längs den ena kortsidan sitter en diskbänk där barnen kan tvätta penslar och händer när de är klara med sitt konstverk.
Den nya förskolan är budgeterad till 39 miljoner kronor, förra året avsattes 33 miljoner och i år avsattes sex miljoner. Men den lär bli dyrare.
– Vi ligger lite över budget, några procent. Det beror dels på marken och dels alla prisökningar, säger Niclas Bloom.
Till exempel nämner han att priset på bergvärme stigit. Inköpen av inbrottslarm, brandlarm och solceller har också bidragit till ökade kostnader. Investeringen av solceller räknar man dock med att få tillbaka.
– Vi har inte sammanställt exakt hur vi ligger till. Vi gör prognoser varje månad och då tar vi i. Så det kan vara så att vi ligger bättre till än vad vi tror.
Vi avslutar besöket med att titta på gården. Den sluttande tomten består för tillfället av mängder med grus och jord, asfaltering görs först om några veckor. Lekställningar är på plats och träd och buskar har planterats. Längst ner på förskolan Växthusets tomt står, passande nog, ett växthus.
– Växthuset var ett önskemål från verksamheten. Det blir ett bra ställe att kunna samlas på.
Bredvid ligger också en liten damm, som för tillfället är tom på vatten. Det här är lösningen på dagvattenproblemet som Niclas Bloom och hans kollegor tampats med sedan starten, vilket tidningen skrivit om tidigare.
– Nu har vi löst det med en damm och ett fördröjningsmagasin. Nu är det inte en droppe vatten där i, men för några veckor sen var det fullt.
Över dammen går en snirklig bro. Staket ska sättas upp för att förhindra att barn ramlar i.
– Vattennivån kommer vara max 20 cm hög. Tanken är att det ska växa igen och att det blir lite djurliv. Det blir ett spännande ställe att vara på och tanken är att de ska kunna använda det i undervisningen.