I slutet av oktober kunde tidningen berätta om makarna Erica och Pierre Börjessons satsning på att ge Forssjöborna en egen bistro på Bruksholmen. Den blivande restauranglokalen, en smedja som stått övergiven de senaste 70 åren, såg inte mycket ut för världen.
Genom takets glest fördelade tegelpannor silade dagsljuset in mellan gliporna och jordgolvet gick i snubbliga vågor.
De senaste månaderna har Askungeförvandlingen tagit fart och nu är en milstolpe passerad, berättar Erica Börjesson.
– För två veckor sedan blev taket helt tätt. Det har fått nya takstolar från ett snickeri i Björkvik och läkt och takpapp är på plats. Fasaden är jättefin och mycket av det gamla teglet har kunnat bevaras. Nu håller de på och isolerar taket från insidan.
Ericsbergs säteri, som äger smedjan, står för upprustningen.
– De sköter alla kontakter med entreprenörer och ansvarar för bygglovshandlingar. Vi hoppas att bygglovet ska vara klart om några veckor och att den riktiga byggnationen kommer att börja i mars, säger Erica Börjesson.
Som Forssjöbo kan hon följa renoveringen från första parkett.
– Det är härligt! Jag åker förbi där varje dag och tittar, det blir bara bättre och bättre varje gång.
På sin front vilar inte Erica Börjesson på hanen och förberedelserna är i full gång.
– Jag har beställt restaurangutrustning och all inredning och ska ansöka om tillstånd. Parallellt skissar jag på hur miljöerna ska se ut och jag vill återskapa den smedja som en gång fanns i byggnaden. Det ska vara murrigt och mysigt med öppen spis och många levande ljus.
Även rekryteringen av personal har tagit fart.
– Det häftiga nu är att vi har anställt en restaurangchef, Emma Asplund, som börjar den 1 maj och det känns tryggt. Hon har drivit hotellrestauranger i Örebro och driver just nu Espresso house i Katrineholm. Det är väldigt pirrigt med projektet, men även en lättnad efter att jag anställde Emma. Det var många frågetecken som rätades ut.
Har ni börjat kika på menyer?
– Det har vi absolut. Vi kommer i första hand att servera stenugnsbakad pizza och sedan utökar vi menyn vartefter.
I Forssjö är förväntningarna höga och frågorna om bistroprojektet många från ortsborna.
– Jag bjöd in Forssjöborna i söndags och vi träffades i kraftstationen där jag har mitt inredningslager. Det som kom var jättepositiva och det är så kul att höra att folk tycker det är så bra. Det kom många tankar och idéer på vad de vill ha, som barnkalas, pubkvällar, öl- och whiskeyprovningar och temakvällar med exempelvis räkfrossa. Jag får sålla bland förslagen, grunden är att det ska bli ett ställe där man ska kunna hänga med vänner och familj och äta god mat, berättar Erica Börjesson.
Den blivande bistron ska heta Smedjan på Bruksholmen och siktet är inställt på premiär första helgen i juni.
– Till invigningen tar vi emot 60 gäster per kväll och båda dagarna är redan fullbokade. Jag är så tacksam för det, det är jättehäftigt!
Ännu återstår mycket arbete innan allt är klart, men Erica Börjesson hoppas att tidsplanen håller.
– Det är mycket som ska klaffa. Min plan är att jag ska jobba med bistron resten av mitt liv. Det är ett livsverk som ska finnas i många år, så måste vi av någon anledning skjuta på invigningen är det inte hela världen.