Beslutsångest inför högstadievalet

I skuggan av gymnasievalet lägger även en och annan elev i sexan pannan i djupa veck just nu. Valet till högstadiet har blivit stort och viktigt – men inte alltid enkelt.

Foto:

Forssjö2014-12-02 00:00

Det fanns en tid när elever i sexan per automatik gick vidare till en viss högstadieskola. Så är icke längre fallet. Nu lockar varje högstadieskola med sin profil och eleverna har möjlighet att välja mellan olika kommunala skolor och friskolor.

Fyra av de sexor som nu går i valet och kvalet är Josefine Svalberg, Alexandra Pettersson, Sandra Rundström och Madicken Swärdh på Forssjö skola. Om drygt åtta månader börjar de i en ny skola.

– Jag har värsta beslutsångesten, utbrister Josefine Svalberg.

Alexandra Pettersson är lite lugnare. Hon var med och såg skolorna redan inför det här läsåret.

– Syrran valde förra året.

Informationen om valet till högstadiet har kommit till eleverna från olika håll, genom skolan, i brevlådan och via kompisar och syskon.

Med en dryg månad kvar till valet är kvartetten, trots vissa våndor, ganska säker på vad den vill.

– Jag vill gå på Kunskapsskolan. Dit är det kö, så det kanske blir en annan skola först. Man får göra mycket jobb själv på Kunskapsskolan, ta ansvar. Och jag gillar att göra saker själv. Då koncentrerar jag mig mest, säger Madicken Swärdh.

Sandra Rundström har nästan bestämt sig.

– Det blir Tallåsskolan eller Södra skolan och musikklass, eller profilen idrott och hälsa.

Hon älskar att sjunga, liksom Josefine Svalberg som även hon lutar åt musikklass. Annars kan hon tänka sig Nyhemsskolan för dansklassens skull. Alexandra Pettersson vill gå på Nyhemsskolan och idrott och hälsa där.

– Jag gillar att röra på mig. Och Nyhemsskolan känns lite mindre.

Just att byta från en landsbygdsskola till en skola i stan är något som de fyra Forssjöeleverna har blandade känslor inför.

– Det blir jobbigt att lämna landet. Man är inte så van vid att vara i stan. Vi är ju bara här ute, säger Madicken Swärdh som liksom många andra fortfarande gillar leken på rasterna, inte minst med de mindre barnen.

Nästa höst går Forssjöeleverna från att ha varit störst av mellanstadieeleverna till att bli minst av högstadieeleverna.

– Men det går inte att tänka för mycket på det, utan vi får ta vara på tiden vi har här, framhåller Madicken Swärdh.

Josefine Svalberg konstaterar att det blir stora förändringar på en gång när eleverna börjar i årskurs 7. Men en sak är hon säker på:

– Man behöver inte ha så bråttom med att bli vuxen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om