Arkeologbesök hos Vråfolket

Arkeologen Britta Kihlstedt kommer gärna tillbaka och utforskar mer av stenålderskulturen vid Vrå.

Forssjö2015-03-21 11:00

Britta Kihlstedt ledde utgrävningarna vid Östra Vrå i Stora Malm 1993-94, och härom dagen föreläste hon för föreningen Vråfolket som hade årsmöte.

– Under årens lopp har jag varit här i Katrineholm och pratat i olika sammanhang. Första gången jag grävde i Katrineholm var 1993 vid Östra Vrå, berättar hon.

Den platsen är särskild förklarar hon.

– Katrineholm är ett av centrumen för den första bondekulturen i Sverige. Just den varianten i Mellansverige kallas för Vråkulturen. Det säger lite om digniteten.

Hur var det att arbeta med utgrävningarna 1993-94?

– Det var inte så jättemycket pengar eller jättemycket folk. Det var en liten optokabel som skulle läggas längs vägen, och då skulle marken undersökas först. Det blev så mycket mer intressant än vi trott, säger hon.

– Boplatsen upptäcktes 1935, så det var roligt att komma tillbaka och få göra det på vårt sätt. Vi hittade två stenkonstruktioner som visade sig vara gravar.

Arkeologerna upptäckte att barn, små barn, var begravda i dessa likadant utformade gravar, troligen bara ett barn i varje. De låg i nedsänkningar, under en sandbädd som återfanns under en mängd malstenar.

– Det är ett så pass ovanligt fynd så det finns inget mönster vi kan sätta in det i.

Detta handlar om samma tid som då dösar och gånggrifter, som finns i Skåne, kom till.

– Och dem har vi inte här, konstaterar Britta Kihlstedt.

Tiden är för närmare 6 000 år sedan. Yngre stenåldern räknas från ungefär 4 000 till 3 300 före Kristus. Det var då man började odla.

– Vi har massor av frågor om stenåldern.

Vrå var ett centrum där människorna samlades för olika former av social samvaro tror Britta Kihlstedt.

– Det är väldigt lite grävt. Jag skulle gärna dit igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om