Kalkbrott fick besök på kulturarvsdag

I helgen uppmärksammades kulturarvsdagarna i hela Europa. I år var temat industrihistoria och kalklinbanan utanför Vingåker lockade flera nyfikna besökare.

Forsby2016-09-11 18:03

Under söndagen bjöd föreningen Kalklinbanans vänner in till guidad tur vid utsiktsplatsen vid kalkbrottet i Forsby. Föreningen har länge slagits för att bevara linbanan, som nu håller på att rivas.

– Det vore skandal om man inte visar upp gamla industriminnen och om allt det här rivs. Det är en unik anläggning och en bra turistattraktion. Det borde fler förstå, säger Klaus-Jürgen Schmidt, ordförande i föreningen Kalklinbanans vänner.

Han var på plats under förmiddagen för att berätta för besökarna om kalkbrottet och kalklinbanans historia. Linbanan invigdes år 1940 och gick mellan kalkbrottet i Forsby och fabriken i Köping. Den transporterade 25 miljoner ton kalk i drygt 55 år innan den togs ur bruk 1997, då ansågs den inte längre tillräckligt lönsam. I dag transporteras kalk från kalkbrottet istället med lastbilar.

Klaus-Jürgen Schmidt betonar att det är viktigt för föreningen att bevara så mycket som möjligt av kalklinban och dess mellanstationer. 2003 utnämndes linbanan till Årets industriminne.

– Vi vill att det här ska vara en hyllning till dem som slitit här. Det är det som driver oss, säger Klaus-Jürgen Schmidt.

Ulla Myrelid har åkt från Köping för att kolla på kalkbrottet. Hon berättar att hon var här för några år sedan, men då var det för dimmigt för att se något av kalkbrottet. Men i dag skiner solen.

– Det är kul att se, det försvinner ju snart. Linbanan är ju snart borta, säger hon.

Även Kalklinbanans vänners förra ordförande, KG Källerfors, var på plats vid utsiktsplatsen under förmiddagen. Han berättade om linbanans historia för nyfikna besökare som kommit för att titta på kalkbrottet. Han berättar att han hela tiden velat se kalklinbanan kvar på sin ursprungliga plats.

– Det är förjävligt att de snart rivit alltihop. Det är viktigt att bevara historia, säger han.

Från utsiktsplatsen i Forsby ser man ut över en del av kalkbrottet. Guide för dagen var Ingemar Carlsson, som själv arbetade i kalkbrottet mellan 1965 och 2005. Han visade runt besökarna på utsiktsplatsen och berättade om arbetet i kalkbrottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om