För få vill bli lucia

Luciafirandet i Katrineholm är i fara. Intresset att bli lucia är svagt. – Risken är stor att vi måste ställa in om vi inte får in fler, säger Ronnie Erlandsson från Lions.

10 oktober 2015 10:30

Lions efterlyser kandidater till Katrineholms luciafirande som organisationen sedan länge arrangerar.

Viljan är att vaska fram sju skönsjungande kandidater att presentera för Katrineholmsborna som sedan får rösta fram vem som ska krönas till ljusdrottning. I går fanns bara åtta anmälningar.

– Det räcker inte, säger Ronnie Erlandsson, ordförande i Lions luciakommitté, som bedömer att minst det dubbla behövs för att ett rättvist urval ska kunna göras.

Det svaga intresset tror han beror på debatten om att luciaomröstningar uppfattas som skönhetstävlingar.

– Det är lätt att se det så eftersom kandidaterna presenteras i en bilaga, säger Ronnie Erlandsson, men påpekar att grundkriteriet är kandidater som kan sjunga.

Han tror också att unga idag har ett minskat intresse för traditioner och att det bidrar till färre anmälningar.

– Men vi har sett att de som ställer upp tycker att det är roligt att vara med och att få representera vid uppträdanden på äldreboenden och företag, säger han och förklarar att Lions inte heller har några tankar på att förnya formerna för luciafirandet.

Hoppet står nu till att fler tar chansen och anmäler sig över helgen och senast på måndag. Sen måste Lions fatta beslut om årets luciafirande kan genomföras.

Men förhoppningen är att årets lucia kröns i Katrineholms kyrka 6 december. Luciaevenemanget drar också in pengar till välgörenhet. Förra årets luciauppträdanden samlade in cirka 100 000 kronor som fördelats till insatser lokalt, nationellt och internationellt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Hillblom