Hultströms frustration – stoppas från att bygga poolhus

Kommunen gav dispens från strandskyddet för Hultströms planer på att bygga ut sin jordkällare till ett 218 kvadratmeter stort poolhus med gym. Tre år senare sätter Länsstyrelsen stopp. "Idiotiskt", kommenterar Lars Hultström.

Lars Hultström visar var den gamla jordkällaren ligger. Tanken var att den skulle bli en del av poolhuset. Kommunen sa ja till bygget, men länsstyrelsen säger efter tre år nej.

Lars Hultström visar var den gamla jordkällaren ligger. Tanken var att den skulle bli en del av poolhuset. Kommunen sa ja till bygget, men länsstyrelsen säger efter tre år nej.

Foto: Carina Ekdahl

Flodafors2023-07-17 16:50

I november 2020 fattade bygg- och miljönämnden i Katrineholms kommun beslut om att familjen Hultström beviljats strandskyddsdispens för tillbyggnad av en jordkällare på deras gård Fors säteri i Floda, utanför Katrineholm. Gården och jordkällaren ligger intill en mindre å, som mynnar ut från Kyrksjön.

Jordkällaren skulle få genomgå en förvandling. Från eftersatt och bortglömd till ett stort poolhus med gym och bastu. 

– Jag börjar bli gammal. Vi ville utveckla något så att det ska kännas mer attraktivt för barn och barnbarn att bosätta sig eller tillbringa mer tid här, säger Lars Hultström, 69 år, som äger Fors säteri.

undefined
Lars Hultström visar var den gamla jordkällaren ligger. Tanken var att den skulle bli en del av poolhuset. Kommunen sa ja till bygget, men länsstyrelsen säger efter tre år nej.

Totalt skulle förändringen ge byggnaden en area om 218 kvadratmeter. Nämnden ansåg att dispens kunde beviljas då området redan tagits i anspråk på ett sätt som gjorde att förändringen saknade betydelse för strandskyddets syfte. Med andra ord ansågs att poolhuset inte skulle begränsa allmänhetens tillgång till strandlinjen och att livsvillkoren för djur- och växtlivet inte skulle påverkas.

Nu, tre år senare, häver länsstyrelsen kommunens beslut. De anser att poolhuset inte är att betrakta som en tillbyggnad, utan ska anses som en helt ny byggnad. De hänvisar till att jordkällarens utformning kontra poolhusets storlek, utformning, användning och placering kommer att medföra en avhållande effekt för allmänheten.

– Det påverkar inte allmänheten, kan jag säga. Jag har aldrig sett någon gå där och jag har bott här i hela mitt liv. Länsstyrelsen åker inte ens ut till platsen och tittar själva innan de fattar beslut, säger Lars Hultström.

På ritningarna för poolhuset syns glaspartier, vilka Länsstyrelsen reagerat på. De menar att dessa skiljer sig från det intryck som nuvarande jordkällare ger och att utformningen kan avskräcka allmänheten från att röra sig invid området, som omfattas av strandskyddet.

undefined
Ritning av poolhuset som planerats att byggas i suteräng, för att nyttja den naturliga sluttningen i området.

– Bygget förändrar ingenting. Det finns fortfarande 40 meter fri mark och djur kommer gå där fortfarande. Länsstyrelsen hänvisar till att det är mark med höga naturvärden. Men betesmarken, som de avser, ligger nedanför och berörs inte alls, säger Hultström.

– För att kunna passera och avskräckas av poolhuset måste man antingen gå förbi ett bostadshus i tre våningar, på drygt 400 kvadratmeter, eller ett stort lägenhetshus. Totalt finns det redan fyra hus som kan anses avhållande. Allmänheten skulle inte påverkas mer överhuvudtaget, fortsätter Lars Hultström.

Länsstyrelsen bedömer också att jordkällaren inte har någon egen hemfridszon, då den inte varit avsedd för boende. Hemfridszonen är området närmast ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område där man får vara ostörd.

undefined
Lars Hultström, Fors säteri i Floda, är mest förbannad över att Länsstyrelsen inte varit på plats och gjort en bedömning innan de fattade beslutet.

– Jordkällaren ingår i trädgården, vilket räknas som hemfridszon. Det hade Länsstyrelsen kunnat se på gamla kartor om man bemödat sig att göra det, säger Lars Hultström.

Familjen har överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, som hanterar sörmländska ärenden. Deras genomsnittliga handläggningstid 2021 var fem månader.

Vad gör dig mest frustrerad i det här fallet?

– Att inte Länsstyrelsen kommer ut till platsen och kollar hur det ser ut i verkligheten. Och att det fått ta så lång tid. Kommunen höll sig inom sin tidsram på tre månader, men sen ska Länsstyrelsen komma och stoppa allt efter tre år. Det är idiotiskt.

Kyrksjön och strandskydd

Kyrksjön i Floda har en area på 0,795 kvadratkilometer. Den tillhör ett Natura 2000-område, vilket innebär att den enligt EU klassas som ett områden med särskilda skydds- eller bevarandevärden.

Strandskyddet gäller 100 meter från strandkanten på samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!