Tolv nya förskoleplatser kommer till i och med den nya avdelningen. Totalt kommer skolan numera att kunna erbjuda 35 platser. Tanken är att barnen i fyra- och femårsåldern ska gå på Grävlingen, medan de yngre ska hålla till på den gamla avdelningen Flodhästen. En viss fördelning har redan börjat, även om samtliga barn nu håller till på båda avdelningarna under olika tider på dagen.
– Vi har tio barn som ska flytta till Grävlingen. Till våren kommer vi att ta emot ytterligare ett par tre stycken och sedan fylla på under året, berättar rektor och förskolechefen Agneta Arvidsson.
– Det roliga med det här är att vi nu kan ha två avdelningar med olika inriktningar, och på sikt kan vi få fler lärare, fortsätter hon.
Fem lärare jobbar för tillfället på förskolan. Lagom tills att de nya platserna fylls hoppas man kunna anställa en till lärare, enligt Agneta Arvidsson.
Grävlingens lokaler har tidigare använts som en aula och ett bibliotek. Från början var förhoppningen att den nya avdelningen skulle ha öppnat dörrarna redan i augusti, men på grund av att den inte nådde upp till kraven för brandföreskrifterna blev invigningen uppskjuten. Nu har lokalerna fått ny färg på väggarna och man har fixat en branddörr.
Johan Eriksson, pappa till Gustav, deltar i invigningskalaset. När Gustavs 7-åriga storasyster skulle börja förskolan var det kö, medan lillebrors skolgång har varit lättare. Johan Eriksson tycker att han ser en positiv utveckling av förskolan i Floda.
– Det är bra att den kom till, och att de får utvidga nu, säger han.
Läraren Annette Runesdotter Johansson menar att man än så länge inte ser några större förändringar inom verksamheten, eftersom barnen fortfarande går på båda avdelningarna. Men hon ser tydliga förbättringar framför sig.
– Det kommer att vara mycket bättre för barnen och för oss. Fördelen är att det kommer att vara mindre barngrupper. Det är en otrolig förmån.
Även pedagogiken kommer att spetsas till.
– Nu kan vi möta barnen mer utifrån deras åldersgrupp. De kan få aktiviteter som verkligen utmanar dem och ger dem möjlighet att växa, säger Agneta Arvidsson.