Den 26 juni beviljades företaget Elanus 3 AB bygglov för fyra kycklingstall med tillhörande silor på fastigheten Granhed 3:33 i Flodafors. Byggnaderna är sammanlagt 12 000 kvadratmeter stora och avsedda för att föda upp slaktkycklingar. Området är inte detaljplanelagt och grannar har fått möjlighet att yttra sig i bygglovsprocessen. Tre angränsande fastighetsägare lämnade synpunkter.
Enligt kritiken kommer vattenförsörjningen till anläggningen att ställa till med problem. I närområdet finns det sinande brunnar och undersökningar visar att grundvattennivåerna sjunker på många platser i Sverige. Kycklingfarmens vattenbehov som redovisas är cirka 15 miljoner liter, exklusive tvättvatten. Bevisbördan för bedömningen av vattenanvändningen vilar på exploatören och de har varken gjort hydrologiska undersökningar eller inventeringar av naturmiljöer i närområdet.
I länsstyrelsen beslut beskriver en av grannarna som överklagat: "Att verksamheten nu accepterats att drivas på aktuell fritidshustomt, fortfarande utan att hydrologiska undersökningar är utförda, är därför helt obegripligt."
De påtalar också att det är anmärkningsvärt att kycklingföretaget hävdade att vattenkonsumtionen var motsvarande ett husbehov för en jordbruksfastighet när de sökte tillstånd för en anläggning i Julita.
Länsstyrelsen i Södermanland har nu upphävt bygglovet och ger svidande kritik mot kommunen. De bedömer att utredningen är bristfällig och att det inte går att bedöma kycklingstallarnas inverkan på omgivningen. Påverkan på naturvärden och ekosystem, grundvatten och sjöar i närheten ska beaktas när man prövar markens lämplighet.
Miljöpartiet instämde i oron kring grundvattnet och reserverade sig mot beslutet i bygg- och miljönämnden. Nicklas Adamsson (MP) förklarade då att de ser allvarligt på situationen och tillämpade försiktighetsprincipen.
– Vi ser länsstyrens beslut som positivt. Jag saknar en undersökning som bevisar att det finns tillräckligt med vatten att tillgå. De kringliggande verksamheterna har uttryckt en oro för att de ska drabbas av ett stort vattenuttag.
Ärendet bollas nu tillbaka till nämnden för att handläggas på nytt. Det innebär ytterligare förseningar för entreprenören som fick miljötillståndet för verksamheten 2017. Att bygglovet har dragit ut på tiden beror på att sökanden dröjt med att lämna in handlingar, enligt Adamsson.
– Helst skulle man se en samordning där man ger miljötillståndet och bygglovet samtidigt. Det blir lite konstigt för den sökande.