Floda hade flest högsommardagar i hela Sverige

Sommaren 2020 går inte till historien som en av de varmaste. Sörmland var dock ett av de län som prickade in flest högsommardagar.

För att uppnå högsommarvärme krävs temperaturer på 25 grader eller mer. I sommar inträffade det 33 dagar i Katrineholmsområdet.

För att uppnå högsommarvärme krävs temperaturer på 25 grader eller mer. I sommar inträffade det 33 dagar i Katrineholmsområdet.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Floda2020-09-21 15:17

SMHI:s mätstation i Floda utmärker sig när antalet högsommardagar mellan maj och augusti har summerats av nyhetsbyrån Siren. Tillsammans med Örebro och Uppsala tar Sörmland förstaplatsen med 33 dagar med en maximitemperatur på 25,0 grader eller högre.

Det är mer än dubbelt så många högsommardagar än riksgenomgenomsnittet på 15 under 2000-talet. Under samma period var det sörmländska årsgenomsnittet 22. Rekordsommaren 2018 hade Floda 56 dagar, men även år 2002 och 2006 registrerades fler än 40 högsommardagar.

Några av de varmaste somrarna har inträffat de senaste åren om man ser till hela riket.

– Men som helhet går det inte att slå fast någon tydlig uppåtgående trend, säger klimatologen Lennart Wern till nyhetsbyrån Siren.

De östra delarna av Mellansverige dominerar statistiken över tid. Uppsala, Stockholm, Dalarna toppar i fallande ordning listan över flest varma dagar på 2000-talet. Därefter kommer Sörmland.

– Närheten till vatten och dess kylande effekt spelar stor roll, inte minst för kuststationerna under våren och försommaren. Även höjden över havet och en stations lokala läge är avgörande, säger Lennart Wern.

I Katrineholmstrakten går sommaren 2012 till historien som den kallaste. Då uppmättes bara temperaturer över 25 grader vid tre tillfällen i Floda. Andra somrar med färre än tio högsommardagar var år 2000, 2015 och 2017.

Högsommardagar kan också ha infallit på utvalda stationer under april och september, utan att ingå i statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!