Längs en smal asfaltsväg mellan Valla och Floda bor Marguerite och Christer Karlsson i en röd tegelvilla. Paret ställde sig i tomtkö den 10 juli 1972 och har numera köplats ett.
– Vi ville bygga hus och valde mellan att bo i Katrineholm eller i Floda. Vi tittade på tomter i Laggarhult men vi bestämde oss för att bygga hus här. Det var nära till svärföräldrarna och skönt att låta barnen växa upp på landet, säger Marguerite Karlsson.
1975 stod huset klart, men paret valde ändå att stå kvar i tomtkön.
– Vi har velat lite fram och tillbaka. Men kostnaden är bara 100 kronor och det kan komma något som passar. Vi är pensionärer båda två och rätt vad det är så orkar vi inte med och behöver ett mindre boende, säger Marguerite Karlsson.
– Det är kul att se vad som finns, säger Christer Karlsson, och medger att det också finns ett visst mått av nyfikenhet.
Intresset för att bygga i tätorten är stort enligt mark- och exploateringschefen Mats Lundevaller. Under 2018 och 2019 såldes cirka 25 villatomter. Reglerna för tomtkön antogs 1987 och ska ses över i början av 2020.
– Det är några regler som är lite ålderdomliga. Vi håller på att se över fyramånadersregeln och postgången, säger Mats Lundevaller.
I dag skickas all information ut via post och förhoppningen är att den ska kunna levereras digitalt. Då ökar möjligheten att kunna informera mer frekvent och uppdatera köplatserna.
Fyramånadersregeln innebär att sökanden har fyra månader på sig att säkerställa att banken beviljar lån och att kommunen godkänner hustypen. Annars går tomten vidare till nästa som anmält intresse och processen drar ut på tiden.
– Nu bromsar den regeln rätt mycket. Vi vill vi halvera tiden, säger Lundevaller.
Trots att kön är lång så innebär inte det att alla är beredda att sätta spaden i marken. För vissa tomter är intresset lägre och den som har en plats långt ner i kön kan få chansen.
– Det finns de som bara har stått i kön i några dagar och sedan köpt tomt.
Kommunen skickar ut information om lediga tomter. Sökande får sedan anmäla intresse för specifika tomter och tilldelas dem enligt turordningen.
Efter 47 år i tomtkön önskar paret Karlsson bättre information om vad som finns och vad som är på gång.
– Informationen är under all kritik, det kommer sällan något erbjudande. De skickar bara ut när vi ska betala, säger Marguerite Karlsson.