Fler kameror i nya Iphonelurar

Mobiljätten Apple presenterade årets två nya Iphonemodeller på tisdagen. Fler kameror, nya fotofinesser och bättre batteritid utlovades från scenen i Steve Jobs Theater i Kalifornien.

10 september 2019 21:31

Tiden då köerna ringlade långa inför att produkterna släpptes i butik är över. När innovationstakten minskar avtar också intresset för Apples telefoner, men det var ändå nästan 1,8 miljoner tittare som strömmade presentationen på Youtube.

Apple släppte två nya Iphonemodeller, den lite billigare Iphone 11 och de dyrare Iphone 11 Pro och Max-varianten, som är en större version av den sistnämnda men som i övrigt har samma prestanda och funktioner.

Fler kameror

Den stora nyheten är att Iphone 11 har två kameror på baksidan av telefonen. Den ena är en kamera med en vidvinkel, den andra har en ultravidvinkel-kamera. Den har även ett nattläge som per automatik sätts i gång i mörka miljöer för att ge en ljusare bild. Frontkameran kan användas till "slofies", alltså selfies tagna i slowmotion.

Iphone 11 Pro har ytterligare en kamera, en telekamera som i den här versionen släpper in mer ljus än hos sina föregångare. Man kommer att kunna filma med alla tre samtidigt. Den har även längre batteritid än sina föregångare. Apples dyrare modell kommer att kosta från 12 995 kronor och uppåt.

Apples nya Iphonemodeller kommer att börja säljas 20 september i svenska butiker, men konsumenterna är inte längre lika villiga att byta mobil lika ofta, enligt analysföretaget IDC. Prognosen för 2019–2023 är att trenden fortsätter, men värdet per enhet ökar. Även om Apple fortfarande är marknadsledare har konkurrenterna börjat knappa in.

För Apples del dyker försäljningen både i värde och i antal. Värde inte lika mycket som antal. Man försöker få folk att köpa dyrare telefoner, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC.

Priset har fördubblats

Prisökningarna är en medveten strategi för att motverka nedgången i marknaden, enligt honom. Priset på en ny typisk Iphone har fördubblats på fyra år.

Man har lagt in en massa prisdrivande funktioner som inte efterfrågats av konsumenterna. Att byta mobil har börjat kännas jobbigt och dyrt, säger Elias Nordling.

Han tror att Apple kommer att börja arbeta ännu mer med att utveckla sitt tjänsteutbud. Teknikjätten har sedan tidigare sin egen strömningskanal och en egen betaltjänst. Apple har också fått bra respons på sina bärbara produkter som klockan och de trådlösa hörlurarna, enligt Elias Nordling.

Jag tror att de räknar med en stagnation i mobilförsäljningen. Men i slutänden är en mobil något alla behöver, även om försäljningen planar ut, säger han.
Fakta: Apples senaste delårssiffror

De senaste delårssiffrorna som presenterades den 30 juli visade att bolagets omsättning ökade med en procent till 54 miljarder dollar, motsvarande runt 520 miljarder kronor, under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

Vinsten minskade med 13 procent till 10 miljarder dollar, eller omkring 97 miljarder kronor, jämfört med motsvarande period året före.

Iphoneförsäljningen minskade med tolv procent till 26 miljarder dollar, motsvarande runt 250 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Wande/TT, Lisa Andersson/TT