Tvist efter att bil gått sönder på verkstad

En bil som skulle fixas i Flen inför besiktning blev föremål för en tvist som gick hela vägen till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Flensbon anmälde bilverkstaden till ARN efter att bilen gått sönder under tiden hos verkstaden. Bilen är inte från den aktuella verkstaden.

Flensbon anmälde bilverkstaden till ARN efter att bilen gått sönder under tiden hos verkstaden. Bilen är inte från den aktuella verkstaden.

Foto: Nora Lorek/TT

Flens kommun2019-11-27 16:52

Det var i slutet på februari förra året som en person boende i Flen lämnade in sin bil till en bilverkstad på orten. Bilägaren ville att bilen skulle fixas inför stundade besiktning.

Enligt bilägaren ska bilen, istället för att lagas, ha gått sönder under tiden på bilverkstaden. I anmälan till ARN står att läsa att bilägaren kräver att bilverkstaden ska forsla bilen till en annan verkstad för felsökning och reparation. För att därefter fungera så som den gjorde när den lämnades in. 

Bilverkstaden säger sig kunna stå för transport av bilen till en annan verkstad så att den kan felsökas. Om det visar sig att bilens fel orsakats av den anmälda bilverkstaden är de villiga att stå för reparationskostnaderna och felsökningsavgiften. Den anmälda verkstaden menar dock att det inte framgår varför bilens motor måste bytas eller varför de ska ansvara för det.

Allmänna reklamationsnämnden anser att parterna i det här fallet är överens om att något hänt med bilen medan den var inlämnad för reparation hos den anmälda verkstaden. Däremot menar ARN att det inte framgår av utredningen vad som hänt, eller vem som ansvarar för felet. De ser inte att bilägaren kunnat bevisa att den anmälda bilverkstaden gjort något fel och avslår därför hennes krav på att verkstaden ska stå för transport till en annan verkstad för felsökning och reparation. 

Men bilägaren är fortsatt fri att anta bilverkstadens erbjudande om att ta reda på vad som hänt med bilen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!