Storsatsningen på E-sport: "Känns spännande"

Projektet ska sätta Flen på e-sport-kartan och drömmen är att en världsmästare ska formas i det nya spelrummet i Skjortanhuset.

Projektledarna Rami Aljabra och Gzim Krasniqi i det nya spelrummet. Satsningen på e-sport görs av Flens kommun och ABF.

Projektledarna Rami Aljabra och Gzim Krasniqi i det nya spelrummet. Satsningen på e-sport görs av Flens kommun och ABF.

Foto: David Gagnert

Flens kommun2020-01-30 19:02

E-sport är det samlade namnet för tävlingar som utförs med olika typer av spel på datorer eller spelkonsoler. Det är en sport som växer enormt runt om i världen och nu hakar Flen på tåget. I ett års tid har förberedelserna pågått och på fredag kväll är det dags för invigning av det nya spelrummet i Skjortanhuset.

– Det är verkligen kul att få vara med från start med det här. Jag har sysslat med gaming sedan jag var åtta år, då ansågs man nästan vara lite konstig när man spelade, säger Rami Aljabra som går andra året på gymnasiet och även har arbetsplatsförlagt lärande på fritidsgården i Flen.

Tillsammans med fritidsledaren Gzim Krasniqi är han projektledare. Idén till projektet föddes för ungefär ett år sedan i samband med att e-sport tillkom till möjligt tillval på gymnasiet. På grund av för få sökande drog inte skolan igång någon e-sport, istället blir det nu en satsning i fritidsgårdens regi.

– Vi har besökt fritidsgården i Eskilstuna för att tanka idéer och intervjua dem. Sedan har det varit ett år med förberedelser, säger Gzim Krasniqi.

Läraren Daniel Swartz kommer tillsammans med Hanad Mohammed vara tränare åt de kommande e-sportlagen som ska tävla i League of legends och CS:GO. Det blir tre femmannalag varav ett renodlat tjejlag. Satsningen är möjlig tack vare ett samarbete med ABF.

– Tanken är att vi ska nå tjejer och de som annars inte besöker gården. De som har ett genuint spelintresse och som vill ha någonstans och utöva sin sport under ordnande former. Det blir ett sätt att integrera och mötas, säger Gisela Stucki, enhetschef för kommunens fritidsgårdar, som hyllar den politiska satsningen på fritidsgårdarna i kommunen.

Det nya spelrummet, som är utrustad med tre datorer, ligger i nära anslutning till fritidsgården. Gzim Krasniqi har utformat en långsiktig plan för de ungdomar som blir en del av projektet.

– Vi kommer ha en fysisk aktivitet i 30 minuter innan vi spelar och vi kommer att prata mycket om hälsa och kost. När man sitter och spelar måste man vara 100 procent klar i huvudet. Det kan man inte vara om man inte rör sig och äter vad som helst, säger Gzim Krasniqi.

Projektet inleds med att tre datorer ska bli fem.

– Jag köpte de två sista datorena isärplockade för att de ska få lära sig att bygga en dator. Vi kommer att gå igenom varje del på datorn. Det blir ett lärande, säger Gzim Krasniqi.

Det finns flera mål med projektet, ett av dem är att bygga nätverk med ungdomar, stärka deras sociala kompetens och på sätt få dem att prestera bättre i skolan.

– Det finns ungdomar som väljer att spela istället för att gå till skolan på grund av att de har problem med det sociala. Om jag kan få hit dem kan den sociala förmåga växa, säger Gzim Krasniqi.

Ett annat mål är att lyfta fritidsgården och Flen som en plats där det satsas på e-sport genom att arrangera tävlingar.

– Tanken är också att vi ska spela mot andra fritidsgårdar och även åka på stora tävlingar, säger Gzim Krasniqi.

För Rami Aljabra finns en dröm om att satsningen ska leda till att någon eller några från Flen tar klivet till den yppersta eliten.

– När jag var 16-17 år och ville syssla med e-sport fanns det ingen som kunde hjälpa mig. Det känns spännande att kunna finnas där för de som har dolda talanger som vill börja. Målet är att någon av dessa ungdomar en dag kanske kan tjäna pengar och bli världsmästare, säger Rami Aljabra.

Vad är e-sport?

E-sport är en förkortning av "elektronisk sport" och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Begreppet myntades i Sydkorea men har sedan dess blivit ett globalt vedertaget begrepp.

Global data visar att 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan, av dessa är 29% kvinnor.

Källa: sesf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!