Större och tillgängligare lekplatser

Kommunens lekplatser ska bli större och mer tillgänglighetsanpassade. Nästa år kan tre stå klara och Skebokvarn ska få en helt ny lekplats.

Lekplatserna i Flens kommun ska bli mer tillgängliga.

Lekplatserna i Flens kommun ska bli mer tillgängliga.

Foto: David Gagnert Dalgren.

Flens kommun2019-11-20 22:13

Flens kommun gjorde under 2018 en översyn av de kommunala lekplatserna. I januari i år fick samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att göra en plan för upprustning av lekplatserna utifrån en tillgänglighetsaspekt. Nu är planeringsarbetet slutfört och två listor över vilka lekplatser som ska prioriteras har satts samman.

– Prioriteringsordningen bygger dels på hur nära det är till andra lekplatser,  dels hur mycket barn det bor i området och så ska det vara jämlikt över kommunen, säger Anna Dejerud, avdelningschef för gata och park i Flens kommun.

De lekplatser som finns med på den första listan är Sveavägens lekpark i Flen, Kullavägens lekplats i Bettna, Annebergsvägens lekplats i Hälleforsnäs, Kungsgatans lekplats i Malmköping, Familjeparkens lekplats i Sparreholm, Vadsbro lekplats, Skebokvarns lekplats och Mellösa lekplats.

Lekplatserna ska utrustas med en tillgänglighetsanpassad gunga, fjäderlek och vipplek och det kostar omkring 25 000 kronor per lekplats. Utrustningen är anpassad för rörelsehindrade barn och barn med motoriska problem. De ska kunna sitta i utan risk att ramla ur och skada sig.

– Det är enkla komplement till befintliga lekplatser i stället för att bygga helt nya lekplatser vilket är dyrare och tar mycket längre tid, säger Anna Dejerud.

När det gäller Sveavägens lekplats i Flen gjordes upprustningen redan i somras och lekplatsen har utrustats med bland annat ny gungställning, sandlåda, klättervägg och hinderbana. Nästa år hoppas Anna Dejerud att kommunen ska kunna fortsätta beta av lekplatserna på den första listan.

– Men det ska inrymmas under ordinarie budget och jag har inte fått så mycket medel. Det är otroligt dyrt med tillgänglighetsanpassad utrustning.

Anna Dejerud tror att tre lekplatser kommer att bli klara under nästa år. Den sjunde lekplatsen på listan, den i Skebokvarn, kommer att få en ny placering. I dag ligger den mellan riksvägen och järnvägen, en riskabel plats menar Anna Dejerud. Den nya lekparken placeras istället vid Stallvägen.

Förutom att tillgänglighetsanpassa lekplatserna är målet att utöka dem vad gäller utrustning. Det ska bland annat ske genom att använda sig av funktionsduglig utrustning från de lekplatser som försvinner i och med skolsammanslagningen i Flen. 

På den andra prioriteringslistan finns sex lekplatser i Flen, två i Sparreholm, och en vardera i Malmköping och Hälleforsnäs.

Sveavägens lekpark i Flen rustades upp redan i somras.
Sveavägens lekpark i Flen rustades upp redan i somras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!