Politikerna slöt sig samman när tekniken höll

Det var god stämning och enighet när kommunfullmäktige beslutade om nästa års budget och strategiska plan.

Flens kommun 26 september 2019 17:53

Tekniken gäckade fullmäktige till en början när budgeten skulle klubbas på torsdageftermiddagen. Ljudet kom och gick och lamporna på ledamöternas mikrofoner blinkade hejvilt innan teknikerna till slut lyckades få bukt på problemen. 

När väl tekniken var med församlingen tog debatten kring den strategiska planen till 2023 och budgeten för 2020 sin början. Budgetsammanträdet är av tradition en tillställning med heta replikskiften som inte sällan drar ut rejält på tiden. På årets möte sken dock de hätska diskussionerna med sin frånvaro, i stället låg skratten ständigt nära till hands. Kanske var det kommunalrådet Anders Berglöv (S), som var först ut av partiernas gruppledare att hålla ett anförande, som satte an tonen.

– Det här är en mycket speciell dag, det är nämligen exakt 50 år sedan Beatles kom ut med sitt album Abbey road. På det albumet finns en låt som heter Come together, det tycker jag ska symbolisera i budgetarbetet. Come together för Flen, säger Anders Berglöv.

Nog förekom det replikskiften, bland annat när det gällde hur stor den hårt ansatta socialnämndens ramökning ska bli och hur satsningen på en avgiftsfri kulturskola ska se ut. Men samförståndet låg som en varm gemytlig filt över församlingen och slutsatsen blev allt som oftast att alla var överens om allt.

– Jag pratade med Katarina (Lagerstedt (M), reds anm) i pausen om att Flens Moderater är lite konstiga. Påfallande ofta har vi samma grundsyn och det är lite märkligt, säger Kaj Johansson (V) innan han yrkade bifall för Emma Dahlins (M) förslag om en satsning på att minska barn och ungdomars psykiska ohälsa.

Anders Berglöv aviserade, när han stod i talarstolen, att det sannolikt var hans sista budgetanförande.

– Ja, det kanske är det, men man vet aldrig, säger Anders Berglöv kryptiskt i en av sammanträdets pauser.

Vänsterpartiets gruppledare Huda Omar gjorde sitt första budgetanförande i sitt andra budgetsammanträde som förtroendevald. Hon höll med om att det rådde ett stort samförstånd.

– Vi är mycket på samma sida även om vi sitter på olika sidor. Vi vill samma sak för Flen, vi har på många sätt samma mål, säger Huda Omar. 

Budgeten präglas av återhållsamhet inför förväntad lågkonjunktur. Mycket handlar om att minska socialförvaltningens underskott. I övrigt satsas 400 000 kronor årligen på att göra kulturskolan avgiftsfri och en miljon kronor på att öka andelen ekomat från 40 till 50 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa